Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transparency International trage un semnal de alarmă: Organizaţia denunţă lipsa eforturilor contra corupţiei în întreaga lume

www.cmawebline.org
corruption coruptie

Mai mult de două treimi dintre ţările lumii au înregistrat scoruri de sub 50 de puncte din maximum 100 în raportul privind indicele de percepţie a corupţiei (IPC) în 2017, elaborat de organizaţia Transparency International (TI) şi prezentat miercuri la Berlin, relatează dpa şi AFP. Raportul anual privind indicele de percepţie a corupţiei, elaborat de TI, realizează un clasament al gradului de corupţie în sectorul public aşa cum este perceput de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de state incluse în analiză.

Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă 'foarte corupt', iar 100 'deloc corupt'. Valoarea medie a IPC la nivel mondial este de 43 de puncte, la fel ca anul anterior, iar 69% dintre cele 180 de state analizate au înregistrat scoruri sub 50 de puncte. Regiunea cu cele mai bune rezultate este Europa Occidentală, cu un scor mediu de 66 de puncte. Regiunile cu cele mai proaste rezultate sunt Africa Subsahariană (scor mediu 32), Europa de Est şi Asia Centrală (scor mediu 34).

Nicio ţară nu a obţinut scorul perfect (100), dar topul statelor percepute ca fiind cel mai puţin corupte este condus de Noua Zeelandă, cu 89 de puncte, şi Danemarca, cu 88 de puncte, urmate de Finlanda, Norvegia şi Elveţia, fiecare cu câte 85 de puncte. Este pentru prima dată când la vârful ierarhiei se înregistrează scoruri sub 90 de puncte, ceea ce arată o tendinţă globală de scădere a punctajelor din clasament.

Raportul TI atrage atenţia că majoritatea guvernelor acţionează 'prea lent' în vederea combaterii corupţiei. Raportul elaborat de Transparency International face referire şi la relaţia dintre nivelurile de corupţie, protecţia libertăţii presei şi implicarea societăţii civile. Astfel, s-a constatat că aproape toţi jurnaliştii ucişi din 2012 până în prezent şi-au pierdut viaţa într-o ţară cu nivel ridicat de corupţie. Analiza, care include date provenite de la Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, arată că, în ultimii şase ani, peste 90% dintre jurnaliştii ucişi erau cetăţeni ai unor state al căror scor este de cel mult 45 în IPC. Acest lucru înseamnă că, în medie, în fiecare săptămână un jurnalist este ucis într-o ţară cu un nivel ridicat de corupţie. În plus, unul din cinci jurnalişti care au decedat realizau o investigaţie referitoare la un act de corupţie. Din nefericire, în majoritatea acestor cazuri nu s-a făcut dreptate.

Transparency International a analizat de asemenea şi relaţia dintre nivelurile de corupţie şi libertatea pe care ONG-urile o au în a funcţiona şi a influenţa politicile publice. Analiza, care include date furnizate de World Justice Project, indică faptul că majoritatea ţărilor al căror scor privitor la libertăţile civice este scăzut tind de asemenea să aibă un scor nefavorabil privitor la corupţie, conform Agerpres.

În vederea elaborării raportului, pentru fiecare stat au fost utilizate între trei şi 16 surse diferite, metodologiile utilizate de acestea fiind revizuite de Transparency International pentru a se asigura că ele îndeplinesc standardele de calitate ale TI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.