Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tratament REVOLUȚIONAR: O șansă URIAȘĂ pentru bolnavii de leucemie

www.agerpres.ro
perfuzie, tratament

Un grup consultativ de experți ai Administrației Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite (FDA) a recomandat, miercuri, aprobarea primului tratament constând în modificarea genetică a sistemului imunitar al unui pacient pentru a lupta împotriva leucemiei, informează joi AFP.

Această recomandare, pe care FDA probabil o va susține, deschide calea către comercializarea primei terapii genice.

Acest tratament, numit "CTL019", a fost dezvoltat la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite, și brevetat de laboratoarele elvețiene Novartis pentru tratarea leucemiei limfoblastice acute.

Citește și: Ilie Năstase RENUNȚĂ la meciurile de tenis: Atac NĂUCITOR al fostului lider mondial, după ultima decizie a ITF

Grupul de experți independenți a recomandat aprobarea acestui tratament la copii și adulții tineri care au manifestat rezistență la alte terapii împotriva leucemiei sau au înregistrat o recidivă.

Unul dintre acești pacienți, care are astăzi 12 de ani, a fost primul copil care a beneficiat de această terapie genică, în 2012, într-un spital din Pennsylvania. Fetița avea atunci șase ani. Efectele secundare au fost severe — febră, scăderea tensiunii arteriale și congestie pulmonară — însă ea a învins leucemia și nu mai prezintă astăzi nici o urmă de cancer. Ea a fost prezentă miercuri în sala în care grupul de experți a făcut recomandarea către FDA, anunță Agerpres.

Novartis și alte laboratoare lucrează în mod activ pentru a dezvolta tratamente similare pentru mielomul multiplu, o altă formă de leucemie și o tumoare cerebrală agresivă.

Această tehnică presupune crearea unui tratament pentru fiecare pacient în parte, celulele imunitare fiind prelevate și înghețate înainte de a fi trimise la laborator unde sunt modificate genetic pentru a ataca cancerul.

Citește și: Medicii trag un semnal de alarmă: LIPSA unei vitamine poate duce la apariţia CANCERULUI

O singură doză a permis remisiunea și uneori vindecarea cancerului la mai mulți pacienți la care toate celelalte tratamente eșuaseră.

În cazul a aproape 90% dintre pacienți leucemia a dispărut în timpul primelor faze de tratament.

Ținând cont de acest succes, în 2014 FDA a atribuit acestei terapii genice statutul de "avans terapeutic" care a permis accelerarea procedurilor în vederea lansării sale pe piață.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.