Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tratament revoluționar pentru bolile autoimune: oamenii de știință au găsit o cale de 'repornire a sistemului imunitar'

drugtargetreview.com
boli autoimune

Cinci oameni cu boli autoimune severe au devenit primii pacienți din lume care au primit o terapie inovatoare cu celule modificate genetic, pentru a duce boala în remisie, potrivit The Guardian.

Cele patru femei și un bărbat, cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, au primit transfuzii de celule imunitare modificate pentru a trata lupusul sever, o boală autoimună care poate provoca leziuni asupra plămânilor, inimii, creierului și rinichilor, care pun viața în pericol.

Tratamentul a dus boala în remisie la toți cei cinci pacienți, care nu au luat medicamente pentru lupus între trei și 17 luni. Medicii spun că succesul aparent ridică speranțe în abordarea altor afecțiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și scleroza multiplă, scrie libertatea.ro.

Lupusul sau lupusul eritematos sistemic se dezvoltă atunci când sistemul imunitar atacă din greșeală țesuturile și organele sănătoase. Cauzele nu sunt bine înțelese, dar cercetătorii cred că poate fi declanșat de infecții virale, anumite medicamente și modificări în organism în preajma pubertății și a menopauzei. Afecțiunea apare la aproximativ una din 1.000 de persoane și mult mai multe femei decât bărbați. Este greu de diagnosticat, deoarece simptomele deseori se declanșează, se stabilesc și se suprapun cu cele ale mai multor alte boli.

Medicii din Germania au tratat cinci pacienți grav bolnavi cu terapie cu celule T CAR, după ce alte tratamente nu au reușit să le îmbunătățească simptomele. Abordarea s-a dovedit a fi de succes în combaterea anumitor tipuri de cancer de când a fost utilizată pentru prima dată la un pacient cu leucemie, în 2015.

Terapia cu celule T CAR implică colectarea celulelor T ale pacientului, o componentă cheie a sistemului imunitar, și modificarea acestora astfel încât să atace noi ținte, cum ar fi celulele canceroase, atunci când sunt infuzate înapoi în organism.

În cea mai recentă lucrare, medicii au luat celule T de la pacienții cu lupus și le-au modificat astfel încât, la reinfuzie, să atace celulele B ale pacienților. În lupus, celulele B produc autoanticorpi care, în loc să apere organismul împotriva agenților patogeni invadatori, atacă țesuturile sănătoase.

Potrivit studiului din Nature Medicine, terapia a distrus celulele B aberante ale pacienților și a îmbunătățit simțitor starea acestora. Boala a afectat mai multe organe la toți cei cinci pacienți, dar după terapie simptomele severe, inclusiv artrita, oboseala, fibroza valvelor inimii și inflamația plămânilor au fost eliminate.

Testele de sânge la pacienți au arătat că celulele B corupte și-au revenit la aproximativ patru luni după tratament. Autorii studiului speculează că terapia a dus la o „repornire a sistemului imunitar”.

„Câteva alte boli autoimune care depind de celulele B și prezintă autoanticorpi pot răspunde la acest tratament. Acestea includ artrita reumatoidă, miozita și scleroza sistemică. Dar și boli precum scleroza multiplă pot răspunde foarte mult la tratamentul cu celule T CAR.”, a spus profesorul Georg Schett, reumatolog care a condus lucrările la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg.

Echipa lui Schett a fost dornică să se asigure că terapia nu afectează sistemul imunitar al pacienților și îi lasă la un risc mai mare de infecție. Pentru a testa acest lucru, ei au evaluat răspunsurile pacienților la mai multe vaccinuri, inclusiv rujeolă, rubeolă, oreion, hepatită B, tetanos și difterie, înainte și după terapie. Răspunsurile imune ale pacienților nu au fost substanțial diferite după tratament, ceea ce sugerează că acesta a vizat în primul rând celulele care produc autoanticorpi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.