Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tratamentul aritmiilor cardiace prin metode minim invazive de ultimă generație

dr radu vatasescu

Aritmiile cardiace reprezintă ritmuri anormale ale inimii și pot fi de mai multe feluri: bradiaritmii (atunci când frecvența cardiacă este scăzută), extrasistole (atunci când apar bătăi cardiace suplimentare, în afara ritmului regulat), aritmii supraventriculare (cu origine atrială), aritmii ventriculare (cu origine ventriculară).

Tulburările de ritm cardiac se pot manifesta diferit de la o persoană la alta și în funcție de tipul aritmiei, uneori fiind complet asimptomatice (pacientul poate să nu simtă nimic), alteori putând duce la pierderea completă a conștienței sau chiar la moarte subită cardiacă. Cel mai frecvente, pacienții cu aritmii acuză palpitații, amețeli, senzație de slăbiciune sau leșin, durere în piept, greutate la respirație, oboseală, tremur.

Tratamentul aritmiilor se face, în cazuri atent selecționate, care nu pot fi tratate optim doar cu medicamente, prin proceduri de cardiologie intervențională.

Terapia ablativă este o procedură de cardiologie intervențională prin care se distruge zona de țesut cardiac responsabilă de declanșarea tulburării de ritm, în scopul eliminării substratului aritmogen. Ablația prin radiofrecvență este o tehnică revoluționară în tratamentul aritmiilor, în prezent fiind utilizată ca terapie de primă linie în numeroase scheme de tratament al aritmiilor, precum și în cazul pacienților pentru care tratamentul medicamentos nu mai este eficient.

În cazul unor ablații mai complexe, cu grad de dificultate ridicat, recomandate pentru aritmii precum fibrilația atrială, fluttere și tahicardii cu afectare structurală, este necesară și integrarea imagistică anatomică și funcțională. Aceasta se realizează prin crearea de hărți intracardiace în timp real, folosind un software avansat, care se suprapun imaginilor obținute în prealabil prin tomografie computerizată cardiacă sau prin rezonanță magnetică cardiacă.

În Centrul de Aritmologie din Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu aritmii cardiace pot beneficia de toate tipurile de proceduri diagnostice (studii electrofiziologice simple, cartografiere 3D) și terapeutice (ablații), atât standard, cât și complexe. Intervențiile sunt posibile datorită tehnologiei disponibile: angiograful Philips Azurion 7, cel mai performant angiograf din sud-estul Europei, și sistemul avansat de mapping 3D Carto 3.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.