Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trebuie să le cerem scuze!

iliescu

*Articol scris și semnat de C.G

Au trecut 25 de ani de la Piața Universității, de la evenimentele din 13 - 15 iunie. Mulți dintre cei care s-au născut după revoluție nu știu ce s-a întamplat atunci. România abia pășea pe drumul democrației. Perioada era extrem de tulbure. Un întreg sistem își afla sfârșitul și nu doar în România, ci în toată Europa de Est. La noi în țără, eșalonul 2 din PCR a preluat puterea, dar după o revoluție sângeroasă.

Românii, în majoritatea lor, nu știau ce înseamnă sistemul democratic. Asimilau mai mult democrația cu sistemul capitalist. În conștiința oamenilor nu existau noțiunile de bază ale principiilor democratice. Erau prea puțini aceia care realizau că trebuie să avem o despărțire totală de vechile structuri. La Timișoara a fost un nucleu care a început să se manifeste  democratic. A creat un program  politic, Proclamația de la Timișoara, care, la punctul 8, avea stipulat ca vechii comuniști să nu poată avea acces la funcțiile publice.

În București începea fenomenul ”Piața Universității. ”Studenții se coalizaseră în jurul liderul Pieței - Marian Munteanu. Voiau alegeri libere, voiau despărțirea de comunism. Se pot scrie cărți întregi despre ce s-a întâmplat atunci. A fost un fenomen pentru că s-a creat o stare de spirit care începea să se răspândească, mai ales în rândul studențimii, în toată țara. Regimul de atunci condus de Ion Iliescu și Petre Roman a încercat de câteva ori să stopeze manifestațiile. Nu se putea. Atunci s-a creat diversiunea din 13 iunie. Au fost acte de vandalism, au fost devastate magazine, acte de violență între protestatari și forțele de ordine. Totul a fost o diversiune care avea un singur scop crearea pretextului pentru intervenția în forță și eliberarea Pieței Universității, precum și stoparea ”fenomenului”.

Cum puteau să facă acest lucru niște oameni școliți în comunism? Aducând minerii, după modelul rusesc, care trebuiau să restabilească ordinea și să se asigure că ”dușmanii poporului” nu mai pun în pericol ”frageda democrație”.

Liderul de atunci al studenților, Marian Munteanu, a fost bătut grav, de mineri până aproape de  aproape de moarte.   Și alți studenți au fost bătuți și lăsați în bălți de sânge. Au fost  peste 700 sute de răniți și morți. Bucureștiul arăta ca după  un război civil. Cinismul a fost dus la cote extreme în momentul în care minerii au plantat panseluțe. Imediat dupa aceste evenimente, România a fost izolată în plan internațional. Vestul se uita la noi îngrozit. Păream cu toții niște sălbatici. Violență extremă la rang de politică de stat - așa era privit regimul Iliescu.

Acum, după 25 de ani,a început, cu adevărat, și actul de justiție. Va exista un proces care va face lumină și care va stabili vinovații. Se va face dreptate. Trebuie să lăsăm justiția să stabilească exact toate circumstanțele, vinovații și culpele lor.

Ce ar putea face factorii politici, reprezentanții statului?

Știm cu toți că o națiune trebuie să fie împăcată cu trecutul ei, să fie conștientă de greșelile făcute în trecut, să tragă învățămintele necesare ca să nu mai greșească în viitor. Condamnarea comunismului nu a fost un simplu act istoric. A fost un act încărcat de o puternică simbolistică. A fost o reparație morală, a noastră, a tuturor, în fața sutelor de mii de morți care nu și-au predat libertatea și au luptat plătind cu propria viață pentru că au vrut să fie oameni liberi. A fost și un gest de reparație morală a noastră în fața propriilor conștiințe.

Acum, pe durata procesului, nu putem cere o comisie care să stabilească adevărul și să condamne manifestările din 13-15 iunie 1990. Poate acest lucru se va putea face după procesul care va avea loc și după stabilirea vinovaților. În schimb, statul român poate și trebuie să le ceară scuze victimelor de atunci, familiilor celor morți, liderului Pieței Universității, Marian Munteanu. Avem datoria morală de a face acest gest simbolic în cinstea sau în memoria unor oameni care au fost eroii acelor timpuri. Statul român are obligația să facă această reparație morală. Eroii acelor vremuri merită recunoașterea noastră, merită să fie trecuți în cartea de istorie  a poporului român pentru că gestul lor de atunci va rămâne un reper  în drumul României spre democrație. Și-au sacrificat tinerețea, unii chiar viața  pentru ca România să fie  o țară democratică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.