Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trec și senatorii pe tablete STS: a fost adoptat memorandumul pentru vot electronic la distanţă

senat

După ce s-a implementat săptămâna trecută în Camera Deputaților un sistem STS pentru desfășurarea ședințelor de plen, Biroul Permanent al Senatului a aprobat, marţi, un memorandum intern prin care se stabileşte modul în care şedinţele se pot desfăşura de la distanţă prin sistem de audio conferinţă şi vot electronic, prin intermediul tabletelor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 39: Săptămâna MARII CORUPȚII! .

Potrivit preşedintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, plenul de miercuri se va desfăşura în sistem de audio conferinţă, dar votul va fi telefonic, deocamdată, la fel ca săptămâna trecută. "Urmează aprobarea unei proceduri", a precizat, pentru AGERPRES, marţi, Robert Cazanciuc.

În memorandum se menţionează că STS organizează, conduce, desfăşoară, controlează şi coordonează activităţile în domeniul telecomunicaţiilor speciale pentru autorităţile publice din România şi, drept urmare, Senatul a efectuat demersuri către această instituţie pentru a asigura implementarea unor soluţii informatice care să permită desfăşurarea plenului Senatului şi a plenului reunit al celor două Camere de la distanţă prin mijloace electronice.

"Ca urmare a acestor demersuri, pe 13 aprilie s-a efectuat o şedinţă de testare a aplicaţiei informatice care a fost pusă la dispoziţie de STS şi s-a constatat că aceasta permite desfăşurarea plenului Senatului în sistem de audio conferinţă cu posibilitatea exprimării votului electronic de la distanţă prin intermediul terminalelor informatice de tip tabletă furnizate de STS", se arată în memorandum.

Potrivit documentului citat, soluţia tehnică pusă la dispoziţie de STS are următoarele caracteristici: permite desfăşurarea şedinţelor plenului Senatului în sistem de audio conferinţă, conducerea lucrărilor fiind asigurată de preşedintele de şedinţă, asistat de doi secretari, cu posibilitatea de înscriere la cuvânt a senatorilor aflaţi la distanţă; asigură înregistrarea prezenţei senatorilor în cadrul aplicaţiei, pentru verificarea cvorumului; permite exercitarea votului pe tabletă.

"În timpul şedinţei de vot, în cazul în care senatorul este înregistrat în aplicaţie, dar nu va apăsa niciuna dintre tastele "contra", "abţinere" sau "prezent, nu votez", va figura absent la votul respectiv. Preşedintele de şedinţă va anunţa rezultatul votului exprimat de senatori înregistrat de aplicaţie. Rezultatul votului poate fi vizualizat de senatori", se mai arată în memorandum.

Documentul prevede organizarea unor şedinţe de testare la care să participe toţi senatorii şi în care să se desfăşoare opt teste de vot electronic pentru acomodarea acestora cu procedura de vot electronic la distanţă prin intermediul aplicaţiilor şi dispozitivelor electronice.

Vezi si: Fantoma PDL bântuie PNL: Iohannis şi Orban nu vor să audă de tăieri de salarii (surse) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.