Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trecerea fumătorilor la vaping, esențială pentru sănătatea publică din Marea Britanie

hindustantimes.com
rishi sunak

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a vorbit despre importanța programului "Swap to Stop" pentru îmbunătățirea sănătății publice. Acest program promovează vapatul ca o alternativă mult mai sigură la fumat și face parte dintr-o strategie care încurajează adulții să facă alegeri în cunoștință de cauză, mai degrabă decât să impună interdicții care îi lasă cu opțiuni limitate, scrie editorul politic Nick Powell în eureporter.co.

Atunci când premierul Sunak a fost interpelat la Westminster cu privire la modul în care Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) ar putea fi scutit de presiunile tot mai mari, acesta a pus politica antifumat în centrul răspunsului său. În Marea Britanie, este recunoscut faptul că este puțin probabil ca fumătorii adulți pe termen lung să renunțe la fumat fără să li se ofere o alternativă mai sigură care să le satisfacă pofta de nicotină.

"În ceea ce privește fumatul, programul ‘Swap to Stop" încearcă ceva destul de proactiv... destul de inovator", a spus el. "Există dovezi atât de convingătoare din acest program și din schemele pe care le-am realizat la scară mai mică că, dacă îi poți ajuta pe fumătorii adulți să renunțe la fumat și să folosească vapingul - nu este vorba despre vape-urile de unică folosință pentru copii, ceea ce este, evident, îngrijorător - ... există în mod clar beneficii pentru sănătatea publică dacă se acționează înainte ca problemele mai mari să apară", a punctat el.

Premierul britanic a legat această politică de o abordare mai amplă a sănătății publice. El a menționat etichetarea caloriilor, care oferă oamenilor informațiile de care au nevoie pentru a face alegeri în cunoștință de cauză în ceea ce privește stilul de viață, precum și furnizarea de medicamente împotriva obezității pentru cei care au nevoie de un ajutor mai mare. Premierul britanic nu fumează și nu bea, dar recunoaște că este dependent de Coca-Cola mexicană. El speră că băutura cu zahăr din trestie este mai bună decât cea standard pe bază de fructoză, dar acest lucru nu satisface standardele exigente, chiar imposibil de atins, ale Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta pune idealismul înaintea pragmatismului în abordarea bolilor netransmisibile, cauzate în mare parte de alegerile legate de stilul de viață, cum ar fi alcoolul, alimentele zaharoase și tutunul.

OMS a declarat că nu există "nicio cantitate sigură" de consum de alcool, caracterizând în același timp băuturile fără alcool sau cu conținut scăzut drept "normalizare" a consumului. OMS ne îndeamnă să consumăm mult mai puțin zahăr fără a trece la înlocuitori de zahăr, contrazicând sfatul NHS-ului britanic conform căruia toți îndulcitorii de pe piață sunt supuși unei "evaluări riguroase a siguranței". Orientări similare au fost date de Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite și de Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania.

De asemenea, OMS urmărește în mod activ o abordare prohibiționistă în ceea ce privește alternativele la țigări fără fum de tutun. Deși acestea pot juca un rol important ca o alternativă mai bună pentru fumătorii care nu renunță la fumat, potrivit organismelor de sănătate din multe țări, nu doar din Marea Britanie, ci și din Olanda, de exemplu.

S-ar putea să trăim o viață cu adevărat sănătoasă fără alimente dulci, alcool și nicotină, dar în lumea reală contează să convingem oamenii să ducă măcar o viață mai sănătoasă. Fără înlocuitori mai puțin nocivi, miliarde de oameni vor continua să bea, să fumeze și să mănânce zahăr, sare și alte alimente nesănătoase.

Pericolul este deosebit de acut atunci când vine vorba de obiectivul de a reduce fumatul de tutun la un nivel cât mai apropiat de zero. În ultimul deceniu, a crescut substanțial sprijinul din partea instituțiilor de sănătate publică și a experților în ceea ce privește recunoașterea alternativelor fără fum de țigară ca fiind o alegere mai bună pentru fumătorii care nu renunță la fumat.

Într-adevăr, un grup de studiu al OMS din 2015 privind reglementarea produselor din tutun a remarcat că produsele "mai puțin toxice sau mai puțin generatoare de dependență" "ar putea fi o componentă a unei abordări cuprinzătoare pentru reducerea deceselor și a bolilor legate de tutun". Au crescut substanțial dovezile că produsele din tutun și nicotină care nu ard sunt alternative mai bune la fumat.

Nu este o coincidență faptul că cea mai scăzută rată a fumatului din Europa se înregistrează în Suedia, unde a scăzut la 5% din populație. Este singura țară din UE în care există o alternativă de lungă durată și populară la fumatul de țigări, cu o formă de tutun oral cunoscută sub numele de snus. Numărul cazurilor de cancer, inclusiv al cancerului bucal, a scăzut odată cu renunțarea suedezilor la țigări, iar cei care nu pot renunța la nicotină trec adesea la snus.

Într-o lume ideală, cel mai bun mod de a eradica țigările ar fi ca oamenii să nu se apuce niciodată de fumat. Dar ceea ce este mai bun nu ar trebui să fie dușmanul binelui, iar vapatul, snus-ul și alte alternative fără fum de țigară sunt o modalitate bună, adesea singura modalitate, pentru fumători de a renunța la țigări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.