Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei atacuri teroriste succesive într-o staţiune: Mai mulţi morţi şi răniţi / VIDEO / UPDATE

atentate Thlailanda

UPDATE 2

Poliţia thailandeză a anunţat vineri că pista privind un 'sabotaj local' menit să destabilizeze ţara este privilegiată celei privind un act de 'terorism internaţional', după ce o serie de explozii de bombe care au avut loc în ultimele 24 de ore în această ţară, inclusiv în staţiuni balneare, s-au soldat cu patru morţi şi zeci de răniţi, informează AFP. 'Acesta nu este un atac terorist. Este doar sabotaj local', menit să 'semene haos', a dat asigurări purtătorul de cuvânt al poliţiei locale, Piyapan Pingmuang, în timpul unei conferinţe de presă la Bangkok. El a exclus că la originea acestor explozii să fi stat separatiştii musulmani din sudul extrem al ţării.

În total, 11 bombe au explodat joi şi vineri pe teritoriul a cinci provincii din sudul Thailandei, în special în staţiunile balneare Hua Hin şi Phuket. Staţiunea Hua Hin a fost cea mai lovită, cu un dublu atentat comis joi seara, în care a murit un om şi au fost răniţi alţi 21, printre care turişti străini. La Phuket, cea mai celebră staţiune balneară din Thailanda, a fost rănită o persoană, însă locul ales este simbolic, fiind una dintre plajele cele mai căutate de turişti în această ţară.

Printre cei nouă cetăţeni străini răniţi, doi olandezi sunt răniţi uşor, în timp ce doi germani şi un italian sunt în stare mai gravă şi au trebuit operaţi. Ultimul atentat de amploare din Thailanda a avut loc în august 2015, când 20 de persoane, printre care numeroşi turişti chinezi, au fost ucise în explozia unei bombe în plin centrul Bangkokului. Până acum, cu excepţia acestui atentat, Thailanda, care primeşte în fiecare an milioane de turişti, a fost ferită de atentate de mare amploare şi de terorism internaţional.

Singura regiune lovită de obicei de explozii de bombe artizanale este extremul sud al Thailandei, la frontiera cu Malaezia. O insurecţie a musulmanilor separatişti, până acum fără legătură cu terorismul internaţional, a făcut aici mii de morţi în circa 10 ani. Însă până acum separatiştii nu au revendicat atacuri în afara regiunii lor, în această ţară aflată sub conducerea unei junte militare după lovitura de stat din 2014.

UPDATE

Cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte câteva zeci - rănite, între care nouă turişti străini, în exploziile mai multor bombe joi seara şi vineri dimineaţa în Thailanda, în special în staţiunea balneară turistică Hua Hin, potrivit unui nou bilanţ comunicat de autorităţi, relatează AFP. Ultimele două victime sunt rezultatul unei noi duble explozii, produse vineri dimineaţa, una la Hua Hin, cealaltă în oraşul Surat Thani, 400 km mai la sud, au precizat autorităţile. La Surat Thani, "bomba a ucis o angajată municipală", a explicat pentru AFP guvernatorul provinciei, estimând că atacul ar avea legătură cu cele din Hua Hin.

În ajun, două persoane fuseseră ucise: un thailandez, în explozia unei bombe într-o piaţă din Trang, oraş din sudul ţării, şi o vânzătoare ambulantă, de asemenea thailandeză, într-o primă dublă explozie la Hua Hin, una din cele mai prestigioase şi mai scumpe staţiuni din Thailanda. Tot aici au fost rănite şi 21 de persoane, între care nouă turişti străini. Dintre cei nouă străini răniţi, doi olandezi aveau răni uşoare, în timp ce doi germani, răniţi la picioare, şi un italian, rănit la spate, au avut nevoie de intervenţii chirurgicale.

Cele două bombe de la Hua Hin explodaseră la un interval de 30 de minute şi la o distanţă de 50 de metri una de alta într-o zonă apropiată de plajă, unde se află numeroase baruri şi restaurante frecventate de turişti. "Ele fuseseră disimulate în ghivecele unor plante de pe trotuar şi au fost activate prin telefon, fiind destinate să ucidă", a explicat pentru AFP Sutthipong Klai-udom, şeful administraţiei locale. O dublă explozie s-a produs de asemenea vineri dimineaţa la Phuket, staţiune balneară din sudul Thailandei, rănind uşor o persoană.

Şeful huntei militare thailandeze a denunţat o voinţă a atacatorilor de a "semăna haosul", vineri, după această serie de explozii, care nu au fost deocamdată revendicate. "Bombele sunt destinate să semene haosul", a declarat generalul Prayut Chan-O-Cha, venit la putere printr-o lovitură de stat în 2014, într-o primă reacţie publică. În absenţa revendicărilor, cum este adesea cazul în Thailanda, şeful poliţiei locale, Sitthichai Srisopacharoenrat, a declarat că toate pistele sunt explorate de anchetatori. Conflictele comerciale şi politice se reglementează frecvent în Thailanda prin aruncări de grenade şi alte dispozitive explozive.

Situată la peste 200 km la sud de Bangkok, Hua Hin este o staţiune balneară foarte căutată de turişti străini, dar şi de thailandezi. Aceştia plecaseră în număr mare joi seara spre staţiunile balneare, în acest debut de weekend festiv, vineri urmând să fie aniversată regina Thailandei. Hua Hin este şi reşedinţa de vară a familiei regale.

Ultimul atentat de amploare în Thailanda datează din august 2015, când 20 de persoane, între care numeroşi turişti chinezi, au fost ucişi în explozia unei bombe în centrul capitalei Bangkok. Atacul nu a fost revendicat niciodată. Din 2004, acţiunile unei mişcări separatiste pentru crearea unui stat independent în trei provincii din sudul Thailandei, cu populaţie majoritar musulmană, au dus la moartea a 6.200 de persoane şi rănirea altor 11.000. Această insurecţie nu pare să aibă nicio legătură cu terorismul internaţional până în prezent, susţin oficiali thailandezi.

ŞTIREA INIŢIALĂ

O a treia bombă a explodat vineri în oraşul Hua Hin de pe litoralul thailandez, informează AFP din surse oficiale. Poliţia a raportat un mort. Reuters transmite despre două explozii vineri, fără alte detalii. Primele două bombe explodaseră joi în staţiunea turistică situată la 200 km sud de capitala Bangkok. Una dintre ele a ucis o persoană şi a rănit 20, anunţă Agerpres.

Citeşte şi: AUR pentru România la Rio: Fetele de la spadă au SPULBERAT China

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.