Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei candidați își dispută portofoliul repartizat României în Comisia Europeană. Un fost primar PNL, surpriza de pe listă

European Parliament
UE PE parlamentul european

Sfârșit de săptămână fierbinte pentru ultimele negocieri privind desemnarea candidaților care vor obține viitoarele posturi de comisari europeni. Marți, președinta proaspăt aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar trebui să anunțe lista finală cu nominalizările fiecărei țări, urmând ca apoi candidații să fie aprobați în plenul Parlamentului.

Situația României este una ingrată, din cauza propunerilor făcute de premierul Viorica Dăncilă. Astfel, oficialii europeni s-au arătat deranjați de faptul că țara noastră i-a nominalizat pe Dan Nica și Rovana Plumb, aceștia fiind considerați nepotriviți pentru un astfel de portofoliu. Acest lucru a slăbit și șansele ca România să obțină un portofoliu consistent, având în vedere că în precedentele două mandate am avut parte de portofolii grele: Agricultura și Politica Regională, potrivit b1.ro.

Deși nimeni nu declară oficial nimic pe acest subiect, mai multe surse consultate de B1.ro susțin că sunt șanse mari ca țara noastră să obțină până la urmă postul de comisar pe Transporturi, în condițiile în care inițial am vizat Mediul și Energia. Acest post nu este neapărat unul atât de important cum pare la prima vedere, pentru că, spre exemplu, deblocarea fondurilor pentru autostrăzi ține de comisarul pentru Politici Regionale. Totuși, postul în sine ar putea reprezenta un impuls pentru infrastructura românească.

Citește și: SURSE Turul 2 în Senat: planul forțelor anti-PSD

Sursele B1.ro susțin că, în acest moment, trei nume se bat pentru obținerea acestui portofoliu de la Transporturi. Rovana Plumb, susținută puternic de Viorica Dăncilă, are prima șansă de a fi nominalizată, dar în acest caz sunt șanse importante ca ea să nu treacă nici măcar de comisii. O variantă de rezervă o reprezintă Ramona Mănescu, actualul ministru de Externe, care beneficiază de un lobby personal puternic la Bruxelles, având în vedere că aceasta a activat aici o lungă perioadă. Totuși, trecutul controversat al acesteia îi diminuează șansele de a fi acceptată.

În ultimele ore începe să fie vehiculat și numele eurodeputatului PNL Gheorghe Falcă (n.r. mai mult autopropus). Acesta ar beneficia de o susținere puternică din rândul liberalilor, dar și a altor grupuri importante, fiind aproape sigur că ar trece lejer de votul colegilor. Rămâne însă problema de a o convinge pe Viorica Dăncilă să vină cu o propunere rezonabilă de comisar european, în contextul politic actual care marchează o dispută agresivă între Palatul Victoria și Palatul Cotroceni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.