Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei mandate obținute de extrema dreaptă a lui Marine Le Pen în Senatul francez, dar centru-dreapta păstrează majoritatea

news.ro
senatul francez

Partidul francez de centru-dreapta Les Republicains (LR) şi-a menţinut majoritatea în Senat după votul de duminică, în care au fost aleşi trei senatori din partea partidului de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, relatează Reuters, citat de news.ro.

"Această reînnoire senatorială consolidează majoritatea senatorială a dreptei şi a centrului şi este o mărturie a rădăcinilor pe care le are în teritoriu", a declarat Gerard Larcher, liderul Les Republicains şi preşedinte al Senatului.

Senatul francez este ales indirect de primarii din Franţa, precum şi de consilierii regionali, departamentali şi municipali. Jumătate din cele 348 de locuri ale Senatului au fost în joc în scrutinul de duminică.

Partidul Rassemblement National al lui Marine Le Pen era de aşteptat să obţină un succes notabil în Senat, dar scorul de trei victorii a fost peste aşteptări, notează Reuters. Alegerea senatorilor de extremă-dreapta este în mare parte o reflectare târzie a rezultatelor puternice obţinute de partidul lui Le Pen în alegerile locale anterioare, dar nu prezice neapărat rezultatele sale la următoarele alegeri.

Singurul membru al guvernului francez care a candidat la alegeri, secretarul de stat pentru cetăţenie Sonia Backes, a fost învinsă în teritoriul francez Noua Caledonie.

În cadrul celei de-a cincea Republici franceze, Senatul are mai puţină influenţă asupra legiferării decât Adunarea Naţională, camera inferioară a parlamentului. În caz de dezacord asupra legislaţiei, Adunarea este cea care are ultimul cuvânt.

Partidul Renaissance (Renaşterea) al preşedintelui francez Emmanuel Macron rămâne cel mai mare partid din camera inferioară, dar şi-a pierdut majoritatea în iunie anul trecut, ceea ce dă mai multă greutate senatorilor ori de câte ori este necesar un compromis cu camera superioară pentru a trece o lege.

Macron s-a luptat să îşi ancoreze partidul la nivel local, autorităţile locale fiind controlate în mare parte de forţele politice dominante istoric ale Franţei, conservatorii din LR şi Partidul Socialist, de stânga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.