Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei senatori democraţi de marcă îi cer explicaţii lui Biden pentru retragerea haotică din Afganistan

smartradio.ro
joe biden

Trei dintre cei mai puternici democraţi din Senatul SUA i-au cerut în ultimele zile explicaţii preşedintelui american Joe Biden, care face parte din acelaşi partid ca ei, pentru retragerea haotică a trupelor americane din Afganistan şi au promis să lanseze mai multe investigaţii pentru a afla ce nu a funcţionat, transmite EFE.

Cei trei senatori care au avut această iniţiativă conduc trei comisii din Senat: pentru afaceri externe, Bob Menendez; pentru serviciile secrete, Mark Warner; şi pentru forţele armate, Jack Reed.

Într-un comunicat dat publicităţii marţi, Bob Menendez a declarat că se simte ''decepţionat'' pentru că adminstraţia Biden ''este clar că nu a evaluat corespunzător implicaţiile unei retrageri rapide''. ''Acum suntem martorii rezultatelor oribile a multor ani de eşecuri politice şi în sfera serviciilor de informaţii'', a spus Menendez, de origine cubaneză şi care şi-a păstrat o atitudine de independenţă în politica externă şi nu s-a ferit să critice unele decizii ale preşedintelui Biden.

În calitate de preşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Senatul SUA, Menendez a anunţat că va organiza o audiere în camera superioară a Congresului american pentru a evalua negocierile ''eşuate'' ale administraţiei republicanului Donald Trump (2017-2021) cu talibanii şi care s-au finalizat cu un acord privind retragerea trupelor americane, la aproape 20 de ani după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA. Audierea va avea totodată ca obiectiv examinarea punerii ''eşuate'' în aplicare a acestui acord din partea administraţiei Biden, a adăugat Menendez.

La rândul său, Jack Reed a anunţat marţi că, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru forţele armate din Senat, va colabora cu alţi legiuitori pentru a pune întrebări ''dure şi necesare'' ca să afle de ce SUA nu au fost pregătite să facă faţă unui avans rapid al talibanilor şi prăbuşirii guvernului afgan.

''Le suntem datori cu aceste răspunsuri poporului american şi tuturor acelora care au luptat şi s-au sacrificat'', a subliniat şi Mark Warner, preşedintele Comisiei pentru serviciile de secrete.

Declaraţiile celor trei senatori scot în evidenţă frustrarea pe care o resimt Partidele Democrat şi Republican faţă de retragerea precipitată din Afganistan, care a lăsat în urmă imagini ale disperării pe aeroportul din Kabul, cu afgani urcându-se pe avioane în încercarea de a fugi din ţară pentru a scăpa de talibani.

În lumea politică de la Washington, una dintre principalele întrebări este de a afla ce a mers prost în Afganistan şi mai ales, a cui este vina.

În ceea ce-l priveşte pe Biden, cotidianul american The New York Times a dezvăluit marţi că, în timp ce administraţia sa minimaliza posibilitatea unei victorii rapide a talibanilor, în privat agenţiile de informaţii avertizau cu privire la riscul unui colaps al forţelor armate şi al guvernului afgan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.