Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei variante diferite pentru Brexit: Cine o propune pe cea mai dură

brexit

Preşedintele american Barack Obama s-a declarat vineri la Varşovia încrezător că Uniunea Europeană şi Marea Britanie vor reuşi o tranziţie 'fluidă' în procesul de ieşire a acesteia din urmă blocul comunitar, transmite agenţia EFE.

Liderul de la Casa Albă a făcut această declaraţie la o conferinţă de presă comună cu preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene, Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker, după o reuniune desfăşurată în marja summitului NATO.

Citește și: S-au călcat în picioare pentru a intra în McDonald’s‎: Imagini INCREDIBILE

'Nimeni nu este interesat de negocieri conflictuale şi prelungite. Toată lumea este interesată să reducă la minimum problemele', a adăugat Obama, subliniind că, în urma discuţiilor avute cu premierul britanic, David Cameron, este 'absolut sigur că Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor lucra împreună în mod pragmatic şi cooperant pentru a se asigura că tranziţia britanică va fi ordonată şi fluidă'.

Liderul american a respins ideea că în urma Brexitului 'întreaga arhitectură europeană de securitate şi prosperitate se destramă'. 'Europa integrată este una dintre cele mai mari realizări politice şi economice ale timpurilor moderne. Este o realizare ce trebuie conservată', a mai spus Obama şi a promis că SUA vor fi în continuare un 'susţinător îndârjit' al integrării europene.

Citește și: Iată cât de importantă e ora la care mănânci: Efectele sunt vitale

Însă Donald Tusk a estimat la aceeaşi conferinţă de presă că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea antrena 'consecinţe geopolitice grave', dar a asigurat că este vorba doar despre un 'incident', nu de 'începutul unui proces'.

Preşedintele Consiliului European a insistat asupra nevoii unor 'relaţii cât mai strânse posibil între UE şi Marea Britanie, în interesul europenilor şi al americanilor'.

Citește și: REVOLUȚIE în medicină: A fost inventat lipiciul chirurgical

La rândul său, Jean-Claude Juncker, a reafirmat că negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE nu vor începe înainte ca guvernul de la Londra să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanşează formal procesul retragerii din blocul comunitar.

Preşedintele executivului european a promis că nu va negocia în mod 'ostil' cu Marea Britanie, dar a spus din nou că 'dacă o ţară doreşte să aibă acces total la piaţa unică (europeană), trebuie să respecte cele patru libertăţi fundamentale, inclusiv libertatea de mişcare a lucrătorilor', scrie agerpres.ro.

Citește și: Cea mai simplă metodă de curățare a ecranului telefonului: E naturală și la îndemână

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.