Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trei ziare americane cer Chinei să anuleze expulzarea unor jurnalişti

facebook.com
afara out sut

Editorii a trei ziare din SUA au cerut marţi Chinei, printr-o scrisoare deschisă, să anuleze decizia de a expulza 12 dintre jurnaliştii lor americani, spunând că măsura vine într-un moment de 'criză comună' pentru întreaga lume, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Beijingul a anunţat la 18 martie că revocă acreditările de presă pentru toţi jurnaliştii americani de la birourile din China ale celor trei publicaţii, care urmau să expire la sfârşitul lui 2020, decizia însemnând practic expulzarea lor.

"Cerem cu tărie guvernului chinez să anuleze decizia de a forţa plecarea jurnaliştilor americani ai organizaţiilor noastre de ştiri", afirmă editorii ziarelor Wall Street Journal, Washington Post şi New York Times.

Decizia este "dăunătoare şi nechibzuită", în contextul în care lumea se luptă cu pandemia de coronavirus, transmit publicaţiile.

"Poate că mai mult decât orice alt eveniment major din istoria modernă, acest moment evidenţiază importanţa urgentă a unor relatări bazate de probe, riguroase şi de pe teren din centrele pandemiei, precum şi a împărtăşirii de informaţii", adaugă editorii.

Decizia de expulzare a fost cel mai recent pas în escaladarea disputei Statelor Unite cu China în legătură cu libertatea şi accesul mass-media. Luna trecută, SUA au cerut ca media de stat chineze să se înregistreze ca ambasade străine.

China a expulzat atunci trei reporteri ai Wall Street Journal - doi americani şi un australian -, după ce ziarul a publicat un articol de opinie în care China era numită 'adevăratul om bolnav din Asia'.

Washingtonul a redus apoi numărul de jurnalişti cărora li se permite să lucreze la patru instituţii media de stat chineze din SUA de la 160 la 100, invocând 'înăsprirea represiunii' asupra jurnalismului independent în China.

Ministerul de Externe chinez a spus că măsurile luate de Beijing sunt 'necesare' şi 'echivalente' împotriva "escaladării discriminării şi opresiunii împotriva mass-media chineze" de către SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.