Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A ieșit de sub tipar al doilea număr din aprilie al Tribunei - cea mai importantă revistă de cultură din România

Tribuna
tribuna din 15.04.2022

Semnalăm apariția numărului 471/16 aprilie 2022 al Revistei de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj, cu o tradiție istorică de peste 135 de ani, condusă de filosoful dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef, singura revistă de cultură din România care are distribuție națională și internațională.

În buna tradiție a publicației, în cele 36 de pagini ale sale găsim și de această dată texte inedite care acoperă o paletă largă de teme și abordări, de la filosofie, eseu, istorie literară, religie, la poezie, proză, critică literară sau plastică, teatru, etc.

Apărută în preajma celei mai mari sărbători a creștinătății, revista găzduiește Pastorala de Paști a ÎPS Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În editorialul intitulat Imaginativul poietic rațional materialist grecesc la Leuccip și Democrit – o anticipare a imaginativului poietic științific european, Mircea Arman continuă seria reinterpretărilor filosofiei clasice universale prin prisma conceptului său, de o noutate absolută, pe care-l aduce în gândirea filosofică, anume imaginativul poietic rațional aprioric.

La rubrica destinată filosofiei, Viorel Igna semnează continuarea textului publicat în numărul anterior, privitor la Noțiunea metafisică de participare la Sfântul Toma din Aquino; Vasile Zecheru vorbește despre Dihotomia Orient-Occident, iar Iulian Chivu despre Lumină orientală în tri-unități, triade și trinități. La diagnoze Andrei Marga se întreabă: Ne mulțumim cu post-adevărul?, iar Radu Bagdasar în istoria literară continuă Efectul de biliard, text inițiat în numărul precedent al Tribunei.

Ani Bradea, în rubrica social, analizează exilul cultural românesc prin evocarea unei personalități reprezentative pentru acest fenomen, Alexandru Ciorănescu. La eseu, împart rubrica: Iulian Cătălui, cu serialul dedicat teatrului de comedie, și Christian Crăciun cu Anatomia lui Homo Matrix, o radiografie elocventă a societății virtuale în care trăim.

Mai semnează în acest număr: Ilie Rad, care scoate la lumină noi documente literare din schimburi epistolare cu personalități ale culturii noastre; Marcel Mureșeanu cu poezie, Adrian Lesenciuc la comentarii literare, Constantin Cubleșan, Horia Bădescu, Mircea Moț și alții.

Noul număr al Tribunei, 471 - aferent perioadei cuprinse între 16 și 30 aprilie 2022, ilustrat cu imagini ale sculpturilor semnate Maxim Dumitraș, poate fi achiziționat de la punctele pentru difuzarea presei din întreaga țară.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.