Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trimisul special ONU pentru Myanmar a cerut Consiliului de Securitate să ia măsuri împotriva armatei

Twitter
Myanmar steag

Trimisul special al ONU pentru Myanmar a cerut Consiliului de Securitate să ia măsuri împotriva juntei care conduce ţara, după ce zeci de protestatari au fost ucişi în ultima lună, în protestele faţă de lovitura de stat, informează Reuters, potrivit News.ro.

Pe 1 februarie, armata din Myanmar a preluat puterea în ţară, după ce a acuzat că alegerile din luna noiembrie au fost fraudate. Liderul de factor Aung San Suu Kyi a fost reţinut, la fel şi mai mulţi oficiali. De mai bine de o lună, au loc proteste ample, soldate de cele mai multe ori cu violenţe.

Mai mult de 50 de protestatari au fost ucişi, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar 38 dintre aceştia, în confruntările de miercuri.

Oamenii cer eliberarea lui Suu Kyi şi respectarea rezultatului alegerilor din toamnă, pe care partidul ei le-a câştigat detaşat.

„Cu cât de multe mai permitem armatei din Myanmar să scape?”, a spus trimisul special Christine Schraner Burgener la discuţia celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc vineri, potrivit unei copii a discursului ei obţinute de Reuters. „Este crucial ca acest consiliu să fie ferm şi coerent în avertizarea forţelor de securitate şi să fie alături de oamenii din Myanmar, în susţinerea rezultatelor clare ale votului din noiembrie”.

Citește și: Denise Rifai atrage atenția lui Klaus Iohannis și Guvernului Cîțu: ‘Precedentul ce s-ar crea e cu mult mai periculos chiar și decât bătaia încasată de români pe 10 august’

Armata a spus că a acţionat cu moderaţie în oprirea demonstraţiilor, însă a adăugat că nu va permite ca acestea să ameninţe stabilitatea.

Protestele continuă sâmbătă în oraşele Dawei şi Yangon, iar oamenii scandează „Democraţia este temeiul nostru” şi „Revoluţia trebuie să învingă”.

Uciderea protestatarilor a stârnit critici aspre la nivel internaţional.

„Folosirea violenţei împotriva poporului din Myanmar trebuie să înceteze acum”, a spus preşedintele sud-coreean Moon Jae-in într-un mesaj publicat pe Twitter. El a cerut ca Suu Kyi şi ceilalţi oficiali reţinuţi să fie eliberaţi şi a făcut apel la restabilirea democraţiei.

Statele Unite şi alte ţări vestice au impus sancţiuni limitate juntei şi Thomas Andrews, reprezentant independent al ONU pentru drepturile omului în Myanmar, a îndemnat Consiliul de Securitate să impună juntei un embargo global şi sancţiuni economice. Într-un raport întocmit de el este cerut ca statele să impună sancţiuni asupra Myanmar Oil and Gas Enterprise, controlată acum de armată şi care reprezintă cea mai mare sursă de venit.

Diplomaţii au spus că în perioada următoare este puţin probabil să fie luate în calcul sancţiuni, deoarece astfel de măsuri ar putea fi refuzate de China şi Rusia, care au putere de veto, şi este dorită menţinerea unităţii în Consiliu privitor la situaţia din Myanmar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.