Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Troc PSD-UDMR. Ce oferă la schimb Puterea pentru legile pe justiție adoptate în Parlament

PSD a pus la cale o adevărată strategie pentru a  bloca orice tentativă a Opoziției  și pentru a trece prin plenul Camerei Deputaților celelalte  două proiecte  din pachetul de legi ale  justiției: cea privind organizarea judiciară și cea care se referă la organizarea și funcționarea CSM la pachet cu Inspecția  Judiciară. Trocul cu UDMR face parte  din această strategie dacă actuala Putere vrea să încununeze cu succes adoptarea  acestor legi cu caracater organic.

VIDEO - PRIMELE IMAGINI cu autoarea crimei de la metrou: Unde a fost prinsă de polițiști

Conform unor surse din PSD și ALDE, pla coaliției ar  consta în votarea în primul rând  a modificărilor la regulamentul Camerei care ar permite  o procedură  accelerată de adoptare și dezbatere a legilor, urmată de dezbaterea unor proiecte de lege, printre care și split TVA, așezate strategic pe ordinea de zi penttu a permite modificărilor la Regulament să fie publicate  în Monitorul Oficial și să intre astfel în vigoare urmate, la final, de  dezbaterea legilor 304 și 317 care privesc  justiția. Majoritatea PSD - ALDE îşi doreşte epuizarea dezbaterilor ambelor legi în şedinţa de plen de astăzi precum şi votul final pe cele două acte normative.

Ca parte din această tactică, anterior dezbaterii celor două acte normative, va fi supusă votului plenului în primul rând modificarea propusă de Florin Iordache la Regulamentul Camerei Deputaţilor. Potrivit unor surse  din comisia de regulament, chiar dacă raportul e unul negativ,  udemeristul Marton Arpad  nefiind de acord cu  propunerea de  dezbatere și adoptare a amendamentelor admise în bloc,  documentul a fost rescris  pentru a permite celor din coaliție să treacă  pe bandă rulantă sutele de amendamente admise și respinse existente la aceste legi.

Astfel, pe principiul că  votul  din comisia specială parlamentară specială reflectă expresia  voinței actualei majorități, sutele de amendamente admise vor fi supuse separat dar în procedură rapidă dezbaterii și votului. Nu însă și sutele de amendamente respinse ale Opoziției sau ale unor reprezentanți  PSD  și ALDE, cu excepția cazului, destul de improbabil,  când un amendament  admis  ar fi respins prin votul plenului Camerei. Chiar și atunci,  regula care se va aplica va  consta în dezbateri pe amendamentele respinse până la primul  adoptat de plen, restul pe aceeași temă nemaifiind luate apoi în discuție.

Soluția de  așa zis compromisu,  perfectată cu  udemeristul Marton Arpad, cel care a  înclinat balanța votului în comisia de regulament, va permite astfel  Puterii impunerea unui pas accelerat  de adoptare a  legilor Justiției  în plenul Camerei, care speră ca astfel până diseară să  blocheze tentativele Opoziției de  tergiversare procedurală și să le aibă adoptate fără a  mai fi nevoie de o nouă ședință de vot final.

Chiar și așa caracterul organic al celor două legi, face ca  PSD și ALDE să aibă nevoie de minim 165 de  voturi  pentru adoptarea lor.  Ca și la legea 303 privind statutul  procurorilor și magistraților, aportul voturilor UDMR se va  dovedi esențial. Atunci, cele 14 voturi ale Uniunii  au fost decisive pentru a securiza votul și adoptarea acestui proiect.

Iar sprijinul parlamentarilor  Uniunii a fost deja asigurat. Pe ordinea de zi, sub rezerva  primirii raportului în timp,  figurează la punctul 5 propunerea legislativă pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, o temă la care conducerea UDMR a tot cerut soluții din partea decidenților politici și care până acum a  fost amânată din anumite  considerente de imagine dar și practice.

Coincidență sau nu, chiar înainte deplenul din această dimineață, cu o oră înainte mai precis, la ora 9, comisia raportoare, cea de învățământ, se va întruni în ședințâ comună cu cea de muncă.  Deș;i pe ordinea de zi  figurează doar o cerere de reexaminare a uni ordonanțe de ugență, surse parlamentare ne-au declart că  va fi suplimentată și cu proiectul privind Liceul  Teologic din Târgu Mureș, pentru a satisface și pretențiile Uniunii.  Iar nota de plată nu se oprește aici, mai sus'in sursele citate : la proiectul de buget pe anul 2018 vor  fi  admise unele  amendamente esențiale ale Uniunii, care privesc alocarea de  bani și de proiecte pentru administrațiile locale  aflate  sub  controlul reprezentanților acestei formațiuni politice.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.