Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump, avertisment DUR pentru un celebru președinte: 'Un lider RĂU care visează să devină dictator'

donald trump

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat luni Venezuela că va adopta "măsuri economice dure" în cazul în care regimul de la Caracas îşi va pune în aplicare planul de modificare a Constituţiei, calificând-ul pe omologul său Nicolas Maduro drept "un lider rău care visează să devină dictator", potrivit AFP.

"Statele Unite nu vor rămâne imobile în timp ce Venezuela se prăbuşeşte. Dacă regimul Maduro îşi impune Adunarea Constituantă la 30 iulie, SUA vor adopta măsuri economice dure şi rapide", a precizat Donald Trump într-un comunicat, fără a detalia despre ce măsuri ar putea fi vorba.

Citește și: AVERTISMENT: Europa, amenințată de un război cibernetic care are deja loc în 'curtea sa din spate', Ucraina (El Pais)

Casa Albă a salutat anterior consultarea simbolică organizată de opoziţia venezueleană duminică împotriva acestui proiect, scrutin la care au participat 7,2 milioane din cele 19 milioane de persoane cu drept de vot.

"Ieri (duminică - n.r.), poporul venezuelean a demonstrat clar că apără democraţia, libertatea şi statul de drept. Cu toate acestea, acţiunile sale puternice şi curajoase continuă să fie ignorate de un lider rău care visează să devină dictator", a adăugat Donald Trump, potrivit Agerpres.

"Statele Unite fac din nou apel la organizarea de alegeri libere şi corecte şi sunt alături de poporul venezuelean în încercarea de a-şi readuce ţara pe calea unei democraţii depline şi prospere", a mai precizat preşedintele american.

Aproape în acelaşi timp, diplomaţia americană a transmis că "încurajează guvernele de pe continentul american şi din întreaga lume să îi ceară preşedintelui Maduro să suspende acest proces care nu încearcă decât să submineze democraţia în Venezuela", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat, trimis la scurt timp după cel al liderului de la Casa Albă.

"Milioane de voci de venezueleni nu pot fi ignorate. Statele Unite fac apel la guvernul din Venezuela să renunţe la planul de a institui o Adunare naţională Constituantă", a mai subliniat Departamentul de Stat.

Întărită de participarea masivă la scrutinul simbolic de duminică, opoziţia venezueleană a lansat luni o 'ofensivă finală' în încercarea de a oprit proiectul preşedintelui socialist de modificare a Constituţiei, făcând apel la o grevă generală de 24 de ore pentru joi.

Citește și: RELIGIE INTERZISĂ! Un cult important, declarat 'ORGANIZAȚIE EXTREMISTĂ' de ruşi

Conform opoziţiei, peste şapte milioane de venezueleni au participat la consultare, care a fost organizată fără aprobarea autorităţilor şi care nu are caracter obligatoriu din punct de vedere legal, şi 98,3% dintre cei prezenţi la vot au respins duminică proiectul prezidenţial de convocare a unei Adunări Constituante.

Adunarea Constituantă, ai cărui 545 de membri ar urma să fie aleşi la 30 iulie, vizează oficial să aducă pace şi stabilitate economică ţării. Însă opoziţia consideră că va servi la ocolirea Adunării Naţionale, unde ea deţine majoritatea din 2016, după 17 ani de dominaţie chavistă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.