Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe marea bătălie în Partidul Republican. Trump vs. DeSantis - se anunță o bătălie epocală

ABC News
Ron DeSantis Donald Trump

Marea victorie a guvernatorului din Florida, Ron DeSantis, relevantă pentru republicanii altminteri dezamăgiți, alimentează o creștere a sprijinului față de perspectivele sale prezidențiale, manifestat de fruntași ai partidului, de donatori și de susținători din aripa anti-Trump din GOP (Grand Old Party, numele popular al Partidului Republican, n. red.), dar și noi atacuri din partea fostului președinte.

Marți, candidații susținuți de Trump în câteva curse cruciale pentru Senat și pentru funcția de guvernator au pierdut, ei afectând eforturile republicanilor de a-și recâștiga majoritatea și controlul celor două camere. Asta i-a făcut pe unii republicani să ceară mai răspicat ca partidul să renunțe la fostul președinte, relatează The Wall Street Journal citat de Rador.

Dacă se hotărăște să candideze, DeSantis nu-și va anunța candidatura decât la sfârșitul sesiunii legislative de la începutul lunii mai, după cum afirmă niște persoane la curent cu primele discuții pe această temă.

Activiștii republicani din Iowa, unde procesul de nominalizare la prezidențiale va începe în primele luni ale anului 2024, au declarat că așteaptă nerăbădători o eventuală vizită a guvernatorului din Florida, în vârstă de 44 de ani.

„Mi-ar plăcea să-l văd candidând pe DeSantis și l-aș sprijini 100%”, a declarat Kevin Van Otterloo, fost președinte al Partidului Republican într-unul dintre cele mai conservatoare comitate din statul Iowa. „Sunt mulți oameni care s-au săturat de Trump și care așteaptă ceva nou, iar DeSantis nu enervează mereu pe toată lumea”.

Dar Trump nu renunță la planul de a încerca să obțină din timp sprijinul, marți seară, la reședința sa Mar-a-Lago din Palm Beach, statul Florida, el anunțându-și din nou candidatura, în pofida presiunilor unora dintre susținătorii săi, care ar fi dorit să -și amâne anunțul până după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru Senat din Georgia, programate pe data de 6 decembrie.

Echipa fostului președinte anticipase de luni de zile o provocare din partea lui DeSantis și ar fi preferat ca și alții să intre în cursă, astfel încât aripa împotriva lui Trump din partid să fie mai divizată.

Trump însă nu a pierdut timpul în a-l ataca pe guvernator, astfel încât, joi seara, el a făcut o lungă declarație, atacându-l și spunând că este lipsit de loialitate și beneficiază de ascensiunea sa politică datorită sprijinului care i s-a acordat la alegerile primare pentru funcția de guvernator, din 2018.

Rememorând propria sa bătălie din timpul viu disputatelor alegeri primare din 2016, Trump și-a reamintiit că „și-a eliminat cu ușurință adversarii, unul câte unul. Acum ne aflăm în aceeași situație. Se vor ține după noi, cei din grupul MAGA, dar, în cele din urmă, vom câștiga”, prin MAGA el reamintind sloganul său electoral, Make America Great Again (Să-i redăm Americii măreția, n. red.)

Atacul a survenit în cursul unei declarrații care pretindea de asemenea că NewsCorp și Fox News s-au grăbit să-l sprijine pe Ron DeSanctificatul (DeSanctimonious, aluzie ironică la numele lui DeSantis, n. red.), el făcând o evident referire la niște articole de opinie apărute în publicațiile corporației News Corp. inclusiv în The Wall Street Journal și New York Post, având în vedere că Fox Corp. și News Corp aparțin aceluiași proprietar.

Deși nu a candidat, Trump a lansat apeluri la zeci de mitinguri pline de oameni din cadrul campaniei electorale de la mijloc de mandat – o loialitate care i-a alimentat și mica sa mașinărie de strâns fonduri. Stilul său degajat și celebritatea sa i-au adus partidului noi susținători, iar candidații, favoriți sau nu, i-au adoptat politicile. Perspectivele declinului său politic, inclusiv după protestele de pe Colina Capitoliului din 6 ianuarie, nu s-au materializat.

„Oamenii îl iubesc pe președintele Trump”, a declarat Michael Barnett, președintele filialei GOP din comitatul Palm Beach, el adăugând că, în opinia sa, în partid e loc pentru ambii politicieni. „Îl iubesc pe DeSantis. Ne-am dat sufletul pentru el. Totuși îl iubim ca guvernator, dar ca președinte, în 2028. Cred că trebuie să își aștepte rândul”.

Oamenii campaniei electorale a lui DeSantis au refuzat să facă vreun comentariu pentru acest articol.

Victoria sa în fața lui Charlie Crist, fostul guvernator republican din Florida care ulterior a devenit democrat, a fost răsunătoare. DeSantis a câștigat în 62 din cele 67 de comitate și a devenit primul candidat republican, din 2002 și până acum, care câștigă comitatul Miami-Dade, majoritar hispanic. La nivelul întregului stat, DeSantis a câștigat peste jumătate din voturile populației latino, după cum reiese dintr-un sondaj AP VoteCastt, la care au răspuns peste 3300 de cetățeni din Florida.

După ce a cîștigat alegerile, DeSantis și-a proclamat victoria într-un discurs care îi scotea în evidență ambițiile politice. Adunați în Tampa, susținătorii săi scandau „încă doi ani”, ei făcând aluzie la anul 2024.

„În prezent, DeSantis e în ascensiune, iar Trump e în cădere”, a declarat Scott Reed, republican și fost șef de strategie politică pentru Camera de Comerț din SUA. „Oricum ai da-o, implicarea lui Trump în alegeri a fost negativă”.

Nu există garanții din care s reiasă că steaua lui DeSantis e în ascensiune. Alți guvernatori republicani, înscriși în curse mai recente pentru nominalizare în vederea mandatului prezidențial, printre care Jeb Bush, din Florida, și Scott Walker, din Wisconsin, au fost și ei considerați cu șanse înaintea eșecului din campaniile lor electorale.

Până acum, DeSantis nu s-a angajat în dispute cu fostul președinte, iar aliații guvernatorului cred că cu cât asta se va întâmpla mai devreme, cu atât mai mult Trump și-ar șifona poziția printre republicani.

„Șansele lui DeSantis sunt mari după victoria fantastică de săptămâna asta, iar dacă el s-ar angaja în atacuri sau ar riposta în fața lui Trump, atunci el nu ar face decât să se coboare, amestecându-se în toată această mocirlă”, a declarat Ron Bonjean, un strateg al Partidului Republican. „Dacă el va mușca momeala și va răspunde acestor atacuri pe care Trump încearcă să le accelereze, mulți oameni nu-l vor mai privi cu ochi buni”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.