Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump și omologul său chinez, acorduri de sute de miliarde de dolari: 'Aceasta este cu adevărat un miracol'

South China Morning Post
trump xi jinping

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi omologul său chinez, Xi Jinping, au semnat joi la Beijing o serie de acorduri comerciale, în valoare totală de 253,4 miliarde de dolari, spre satisfacţia liderului american care vrea să reechilibreze schimburile comerciale între cele două mari economii ale lumii, informează AFP şi Reuters, scrie agerpres.ro.

Mai multe acorduri, în diferite sectoare precum energie, automobile, aeronautică, industria agroalimentară şi electronică, au fost semnate cu prilejul unei întâlniri între cei doi preşedinţi la Beijing. O serie de mari companii americane precum Caterpillar, General Electric, Honeywell sau Qualcomm figurează printre beneficiari. Însă unele din aceste acorduri sunt doar protocoale de acord neangajante, astfel că valoarea totală a acordurilor ar putea să varieze. 

"Aceasta este cu adevărat un miracol", a declarat ministrul chinez al Comerţului, Zhong Shan.

Sorin Ovidiu Vântu, analiză neașteaptată: motivul profund din spatele Revoluției Fiscale a Guvernului


Printre firmele care au anunţat acorduri comerciale joi se numără producătorul american de chipuri Qualcomm care a semnat contracte în valoare de 12 miliarde de dolari cu trei producători chinezi de telefoane, Xiaomi, OPPO şi Vivo. Grupul american realizează deja mai mult de jumătate din venituri pe piaţa din China. Producătorul de avioane Boeing a semnat şi el acorduri comerciale în valoare de 37 de miliarde de dolari, dar nu a oferit detalii cu privire la aceste acorduri. De asemenea, trei entităţi de stat din China au semnat un acord pentru a investi până la 43 de miliarde de dolari pentru a putea exploata zăcăminte de gaz natural lichefiat în Alaska. 

Toate aceste acorduri în valoare de peste 250 de miliarde de dolari sunt o dovadă că Trump vrea să reducă deficitul comercial înregistrat de SUA pe relaţia cu China, deficit pe care săptămâna trecută liderul de la Casa Albă îl aprecia ca fiind unul "oribil". 

Joi însă, Donald Trump a dat asigurări că nu va mai reproşa Beijingului deficitul comercial pe care SUA îl înregistrează pe relaţia cu China. "Nu reproşez acest lucru Chinei. Cine poate reproşa unei ţări că profită de o altă ţară în beneficiul cetăţenilor săi? În schimb, reproşez acest lucru precedentelor administraţii americane care a permis ca acest deficit comercial incontrolabil să se formeze şi să crească", a spus Donald Trump, după un summit cu preşedintele chinez Xi Jinping. 

Potrivit cifrelor oficiale publicate de autorităţile de la Beijing, în primele zece luni ale acestui an, China a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 223,6 miliarde de dolari pe relaţia cu SUA, în creştere cu 8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.