Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump îi face MAREA propunere lui Kim Jong-Un: 'Ne vom implica'! Mesaj către Phenian și Seul

Foreign Policy
kim jong un donald trump

Preşedintele american, Donald Trump, şi-a exprimat sâmbătă satisfacţia pentru apropiata reluare a dialogului dintre cele două Corei, în semn de destindere diplomatică, şi a adăugat că doreşte ca acesta să continue după Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, relatează AFP.

"La momentul potrivit, ne vom implica" în aceste discuţii relansate după doi ani de puternice tensiuni, marcate de trei teste nucleare nord-coreene şi numeroase tiruri de rachete, a adăugat Donald Trump în faţa presei la Camp David.

Citește și: Donald Trump i-a MOBILIZAT pe republicani la Camp David, după dezvăluirile despre președintele SUA: 'Suntem cu toţii foarte bine pregătiţi'

Întâlnirea intercoreeană prevăzută marţi urmează să se refere la participarea Coreii de Nord la JO de la Pyeongchang care încep la 9 februarie. În semn de destindere, Washingtonul şi Seulul şi-au amânat exerciţiile militare comune care alimentează în fiecare an tensiunile din Peninsula Coreeană şi care trebuiau să aibă loc în timpul Jocurilor Olimpice.

"Mi-ar plăcea să văd că acestea vor continua după JO", a spus el despre discuţiile prevăzute la Panmunjom, o localitate de frontieră unde a fost semnat acordul de încetare a focului în Războiul din Coreea (1950-1953).

"Vreau într-adevăr ca acest lucru să funcţioneze între cele două ţări, mi-ar plăcea să le văd participând la Jocurile Olimpice, iar lucrurile ar putea continua şi pe mai departe", a explicat el, atribuindu-şi meritele relansării dialogului prin tonul foarte dur adoptat împotriva liderului de la Phenian, Kim Jong-Un.

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, "mi-a mulţumit mult pentru declaraţiile mele ferme", în timp ce precedenţii preşedinţi ai SUA "au dat totul" regimului nord-coreean fără să primească ceva în schimb, a mai afirmat el, conform Agerpres.

Eforturile americane pentru a împiedica Phenianul să se doteze cu arma nucleară implică sancţiuni economice, presiuni diplomatice asupra Chinei (principalul sprijin al Coreii de Nord) şi ameninţări de distrugere în cazul unui atac împotriva Statelor Unite sau aliaţilor acestora.

La acestea, Donald Trump a adăugat insulte, dându-i liderului nord-coreean numele de "micul om-rachetă", ori sarcasm, afirmând că deţine un buton nuclear "mai mare şi mai puternic".

Citește și: Președintele Chinei, discurs înfiorător în fața armatei: 'Pregătiți-vă de RĂZBOI'

Sâmbătă, el a dat asigurări că este pregătit să discute la telefon cu liderul nord-coreean. "Întotdeauna am crezut în discuţii", a declarat Donald Trump, exprimându-şi speranţa că "se va ajunge la o soluţie foarte paşnică şi foarte bună".

"Dacă va ieşi ceva din aceste discuţii, ar fi minunat pentru întreaga omenire", a concluzionat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.