Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump îşi afişează, la Manila, complicitatea cu 'Rodrigo'

Philstar.com
trump duterte

Donald Trump şi-a pus în scenă luni, la Manila, buna înţelegere cu Rodrigo Duterte, liderul controversat al Filipinelor din cauza războiului sângeros pe care l-a declanşat împotriva traficului de stupefiante, relatează AFP, conform news.ro.

Aşezaţi unul lângă celălalt, preşedintele american şi omologul său filipinez, în vârstă de 71 şi, respectiv, 72 de ani, au părut foarte decontractaţi, glumind la începutul primei lor reuniuni tête-à-tête.

Însă au fost zgârciţi cu declaraţiile în faţa jurnaliştilor, ignorând mai ales întrebările despre drepturile omului.

”Războiul împotriva drogului” purtat cu metode expeditive de preşedintele filipinez i-a adus Manilei un val de critici pe scena internaţională.

”Avem relaţii foarte bune”, a subliniat Trump în această întâlnire, în marja unui summit al ţărilor din Asia de Sud-Est, după care a vorbit despre vreme. ”În Filipine, vremea sfârşeşte întotdeauna prin a fi frumoasă...”.

Întrebat despre problema drepturilor omului, Trump, care îşi încheie în Filipine un turneu-maraton ce l-a puratt în cinci ţări din Asia, a rămas mut.

”Aceasta nu este o conferinţă de presă, este o întâlnire bilaterală”, a tăiat-o scurt Duterte, aşezat alături de Trump, fără cravată, după care jurnaliştii au părăsit sala.

La puţin timp după întâlnire, Harry Roque, un purtător de cuvânt al celui mai puternic din Manila, a dat asigurări că ”problema drepturilor omului nu a fost ridicată” în această întâlnire de 40 de minute.

La rândul ei, Sarah Sanders, o purtătoare de cuvânt a Executivului american, a dat asigurări că subiectul a fost evocat ”pe scurt”.

Relaţiile dintre Manila şi Washington, doi aliaţi uniţi printr-un acord de apărare, au cunoscut turbulenţe puternice după venirea la putere, în 2016, a populistului avocat filipinez.

În urmă cu un an, la summitul Adunării Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care a avut loc în Laos, Barack Obama şi-a anulat un tête-à-tête cu Duterte, după acesta l-a catalogat drept ”fiu de curvă” pe preşedintele american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.