Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump revine: Musulmanii, INTERZIȘI. Primele incidente islamofobe/ UPDATE

trump musulmani

Interdicţia de intrare a musulmanilor pe teritoriul nord-american, una din propunerile cele mai criticate ale lui Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a reapărut joi pe site-ul internet al acestuia, după ce dispăruse câteva ore - oficial - din motive tehnice, relatează vineri AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE: O femeie musulmană din Louisiana a recunocut că a inventat povestea pe care le-a spus-o poliţiştilor imediat după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte. Ea a reclamat atunci că a fost atacată de doi bărbaţi purtând haine cu emblema lui Donald Trump, care au lovit-o cu un obiect din din metal şi i-au smuls eşarfa hijab şi portofelul, a precizat pentru ABC News, şeful poliţiei din Lafayette.

Lansată în decembrie 2015, dar niciodată repetată de atunci de către miliardar în timpul campaniei sale, această propunere foarte polemică a revenit joi pe site-ul internet al lui Trump, după ce mai mulţi jurnalişti semnalaseră dispariţia sa după votul de marţi. "Problema este pe cale de a fi gestionată şi va fi soluţionată în curând", a răspuns printr-un comunicat echipa de campanie a lui Donald Trump, întrebată de jurnalişti despre această dispariţie.

Vezi și: SONDAJ intern PNL: surpriză URIAȘĂ la alegerile parlamentare. PROBLEME pentru PSD (surse)

Într-un comunicat, în decembrie 2015, candidatul republican lansase un "apel la sistarea totală şi completă a intrării musulmanilor în SUA, până când aleşii americani vor înţelege ce se petrece". În acelaşi text, Donald Trump evocase "atacurile oribile din partea oamenilor care nu cred decât în jihad şi nu au niciun respect pentru viaţa umană" şi "ura" a numeroşi musulmani faţă de americani.  El nu a mai evocat apoi această propunere, chiar dacă ea rămăsese pe site-ul său internet.

Între timp, au apărut primele incidente care par să aibă la bază ura față de musulmani. Poliţia investighează două presupuse agresiuni comise în California contra unor studente musulmane care purtau văl, unul dintre atacuri fiind descris ca un posibil act islamofob de către anchetatori, au anunţat joi autorităţile locale, informează AFP.  Faptele s-au produs miercuri, a doua zi după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă.

Vezi și: Hillary Clinton nu scapă de problemele cu justiția. Anunțul făcut de un apropiat al lui Trump

La universitatea din San Diego, două persoane au adresat unei tinere "comentarii despre preşedintele ales Trump şi musulmani", înainte de a-i fura acesteia lucrurile, a indicat poliţia care se ocupă de campus. Anchetatorii bănuiesc că este vorba de o agresiune cu caracter islamofob, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei, Ronald Broussard.

"Comentariile vizând studenta o indică a fi fost o ţintă din cauza credinţei sale musulmane, precum şi pentru faptul că purta o ţinută tradiţională şi hijab", vălul musulman, au arătat preşedintele universităţii, Elliot Hirshman, şi un responsabil al poliţiei, Josh Mays, într-un comunicat. Presupusa victimă a plecat să caute ajutor şi la întoarcerea la faţa locului, însoţită de poliţişti, a constatat că şi maşina sa a fost furată, potrivit lui Ronald Broussard.

Vezi și: Trump și-a anunțat PRIORITĂȚILE după întâlnirea cu liderii republicani ai Congresului

Pe de altă parte, poliţia universităţii din San Jose, în nordul Californiei, anchetează agresiunea asupra unei alte studente, adaugă AFP. Un bărbat s-ar fi apropiat pe la spate de presupusa victimă, trăgând de eşarfa care îi acoperea capul, ceea ce i-a tăiat respiraţia şi a dezechilibrat-o, conform unui comunicat transmis studenţilor. "Nimeni nu a fost încă arestat", a precizat o purtătoare de cuvânt a universităţii, Pat Harris, pentru France Presse.  "Suntem, desigur, foarte preocupaţi de ceea ce s-a petrecut în campusul nostru. Nimeni nu ar trebui să se confrunte cu acest gen de comportament la universitatea San Jose", a adăugat aceasta. 

Totodată, Asociaţia studenţilor musulmani din universitatea din New York a denunţat miercuri descoperirea numelui "Trump" scris pe uşa sălii lor de rugăciuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.