Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump s-a răzgândit. Scoate o ţară de pe propria sa listă neagră

Preşedintele american Donald Trump va scoate Irakul de pe lista ţărilor vizate de restricţiile de călătorie în SUA în noul ordin executiv pe care urmează să-l semneze luni, a anunţat o sursă de la Casa Albă citată de Reuters, conform agerpres. Gestul său survine după ce o primă încercare a preşedintelui de a limita accesul unor străini pe teritoriul SUA a fost blocată de justiţie.

Potrivit înaltului oficial citat, noul ordin prezidenţial va menţine interdicţia de acces în SUA timp de 90 de zile impusă cetăţenilor din şase ţări majoritar musulmane, şi anume Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen. Irakul a fost scos de pe lista ţărilor cuprinse în documentul iniţial, emis la 27 ianuarie, deoarece guvernul de la Bagdad a impus noi proceduri de verificare şi datorită cooperării cu SUA în combaterea militanţilor Statului islamic.

Nouă oameni au murit după prăbuşirea unui elicopter în Japonia - FOTO

Mii de irakieni luptă de mai mulţi ani alături de militarii americani sau lucrează ca translatori, după invazia din Irak lansată de SUA în 2003, iar o parte din ei au fost nevoiţi să se mute în Statele Unite, după ce au primit ameninţări pentru colaborare cu americanii.

Autorităţile irakiene au salutat deja decizia Casei Albe, Ministerul irakian de Externe exprimându-şi într-un comunicat "profunda uşurare". "Este un pas important în direcţia cea bună şi consolidează alianţa strategică dintre Bagdad şi Washington în numeroase domenii şi în prim-planul luptei împotriva terorismului", se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Bagdad.

Sursa de la Casa Albă citată de Reuters a mai menţionat că noul ordin executiv ce urmează să fie semnat luni de preşedintele republican va asigura că zeci de mii de persoane din ţările vizate ce au reşedinţă legală permanentă în SUA nu vor fi afectate de restricţiile de călătorie.

Totodată, va fi stabilită o singură perioadă de 120 de zile de suspendare, după ce ordinul iniţial bloca intrarea în SUA a cetăţenilor din cele şapte ţări timp de 90 de zile, precum şi a tuturor refugiaţilor timp de 120 de zile. Acest termen îi va avea în vedere şi pe refugiaţii din Siria, al căror acces în SUA era interzis pe termen nedefinit în primul ordin.

Citeşte şi: Lovitură de teatru în Franţa: Nou culoar FAVORABIL pentru Marine Le Pen

Oficialul citat a mai spus că agenţiile guvernamentale ale SUA urmează să stabilească dacă Siria sau alte ţări au făcut suficiente progrese în materie de securitate pentru a fi acceptate din nou în programul de primire de refugiaţi. Noul ordin lansează o perioadă de 90 de zile în care Ministerul Securităţii Interne va trebui să definească o serie de cerinţe de a căror îndeplinire va depinde accesul deplin al ţărilor la programele de intrare în SUA.

În ce priveşte ţările care nu îndeplinesc aceste criterii, Departamentul de stat, Ministerul Securităţii Interne şi agenţiile de informaţii americane pot face recomandări privind eventuala impunere a unor restricţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.