Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump şi Macron, UMĂR la UMĂR la parada militară din Paris - FOTO

AFP
macron si trump

Preşedintele american Donald Trump asista vineri la parada militară organizată la Paris, de Ziua naţională a Franţei, la invitaţia preşedintelui Emmanuel Macron, pentru a marca 100 de ani de la angajarea SUA în primul Război Mondial, informează EFE şi AFP, potrivit agerpres.

content-image

Trump, care a sosit joi dimineaţă în capitala Franţei, s-a aşezat împreună cu soţia sa, Melania, în tribuna oficială din Piaţa Concordiei, unde îi aştepta soţia lui Macron, Brigitte. După câteva minute, şi-a făcut apariţia şi şeful statului francez, după ce a parcurs bulevardul Champs-Élysées într-un jeep militar decapotabil de la bordul căruia a salutat trupele care îi prezentau onorul şi publicul, şi după ce a ascultat imnul naţional al Franţei, La Marseillaise, flancat, printre alţii, de premierul Edouard Phillipe şi de ministrul apărării, Florence Parly. Macron şi Trump s-au salutat şi au schimbat câteva vorbe.

Statul Islamic AMENINŢĂ din nou Balcanii: 'Vărsaţi sângele lor impur, lăsaţi-l să curgă pe străzi'

content-image

În semn de omagiu pentru rolul Statelor Unite în victoria aliaţilor, în primul Război Mondial, parada militară a fost deschisă de un grup de militari americani, cinci militari americani purtând chiar uniforme din acea perioadă. Totodată, cerul Parisului a fost survolat de opt avioane de vânătoare americane (şase aparate de tip F16 şi două F22), imediat după zborul unei patrule franceze, formată din nouă avioane Alphajet. Parada era programată să dureze două ore, iar la defilare iau parte 3.720 de militari, 149 de vehicule, 62 de motociclete, 241 de cai, 63 de avioane şi 29 de elicoptere.

Odată încheiată parada, preşedintele american se va deplasa direct la aeroportul Orly, de unde va pleca spre SUA.

La finalul paradei, programat pentru 10:30 GMT, Macron va rosti o scurtă alocuţiune.

content-image

Prefectura poliţiei din Paris a mobilizat pentru această zi 11.000 de poliţişti şi jandarmi, dintre care 3.500 se vor afla chiar în zona desfăşurării paradei militare. În plus, zona va fi survolată de două drone.

Persoanele care au dorit în această dimineaţă să pătrundă pe Champs-Élysées au fost supuse unor controale amănunţite, iar circa 15 staţii de metrou şi de tren au rămas închise.

Citeşte şi: FUGA de Erdogan. 3000 de turci au cerut AZIL în Germania

După plecarea preşedintelui american, Macron se va deplasa la Nisa, pentru a se întâlni cu familiile îndoliate de atentatul de anul trecut, precum şi cu reprezentanţi ai serviciilor de securitate şi de prim ajutor. O defilare militară va preceda ceremonia solemnă. În cursul dimineţii, înainte de sosirea şefului statului francez, au fost aprinse 86 de lumânări, în amintirea persoanelor ucise în atentatul de pe celebrul bulevard Promenade des Anglais. Seara, urmează să aibă loc un concert deschis publicului, iar apoi vor fi înălţate spre cer mai multe baloane. În semn de doliu, autorităţile din departamentul Alpes-Maritimes nu au prevăzut focuri de artificii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.