Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trump va fi audiat în Congres - Comisia specială nu a riscat și l-a citat abia după alegerile parlamentare

bloomberg.com
Donald Trump

Comisia Congresului american care investighează revolta de anul trecut de la Capitoliu a emis o citație legală prin care îi ordonă fostului președinte Donald Trump să depună mărturie în fața parlamentarilor, notează BBC.

Adresându-i-se acestuia, citația sună astfel: „Ați fost în centrul primului și singurului efort al unui președinte american de a anula alegeri.”

Aceasta continuă: „Ați știut că această activitate era ilegală și neconstituțională.”

Trump ar putea fi acuzat de fapte penale dacă nu se conformează citației. Acesta trebuie să se prezinte pe 14 noiembrie la audiere, la 6 zile după alegerile parlamentare. Anterior, existau temeri că o audiere a lui Trump înainte de alegeri ar putea influența rezultatul acestoea.

Comitetul restrâns cercetează asaltul violent al susținătorilor lui Trump asupra clădirii Capitoliului SUA la 6 ianuarie 2021.

Cei șapte democrați și doi republicani din comisie au votat în unanimitate săptămâna trecută pentru a-l obliga pe republican să depună mărturie despre rolul său în această revoltă.

Legiuitorii spun că Trump și-a îndemnat susținătorii să respingă rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, determinându-i să ia cu asalt sălile Congresului în încercarea de a-l împiedica pe Joe Biden să fie certificat drept câștigător.

Aceștia spun că afirmațiile sale false privind interferența alegătorilor și argumentele potrivit cărora alegerile au fost "furate" au fost o încercare specifică de a instiga o lovitură de stat împotriva guvernului american. Cu toate acestea, ei nu l-au trimis la Departamentul de Justiție al SUA pentru a se confrunta cu potențiale acuzații penale.

Citația a fost emisă la doar câteva ore după ce fostul strateg al lui Trump, Steve Bannon, a fost amendat cu 6.500 de dolari (5.833 de lire sterline) și condamnat la patru luni de închisoare pentru sfidarea Congresului. El a fost condamnat după ce a refuzat să furnizeze fie mărturii, fie documente comisiei din 6 ianuarie.

În cazul în care republicanii vor prelua controlul Camerei Reprezentanților după alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie - ceea ce este de așteptat pe scară largă - activitatea comisiei din 6 ianuarie se va încheia, iar comisia va fi desființată.

Se așteaptă că Trump - care a criticat ancheta ca fiind un șiretlic menit să distragă atenția alegătorilor americani de la "dezastrul" guvernării democrate - să refuze să depună mărturie și să se opună citației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.