Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trupele americane din Africa SE SUBŢIAZĂ- Un pluton a fost retras şi înlocuit cu 'profesori' pentru colegii africani

pentagon

Pentagonul a anunţat miercuri o primă ajustare a forţelor sale din Africa, prin repatrierea unei unităţi de luptă care va fi înlocuită cu "instructori" însărcinaţi cu formarea colegilor africani, relatează AFP, citată de Agerpres.

Secretarul Apărării, Mark Esper, "a ordonat desfăşurarea Brigăzii 1 de Asistenţă a Forţei de Securitate (1st Security Force Assistance Brigade - SFAB) a forţelor terestre pe continent pentru a executa misiuni de formare, consiliere şi asistenţă în ţări-cheie din Africa", a spus o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Alyssa Farah, citată într-un comunicat.

Desfăşurarea acestor militari, menită "a concura mai bine China şi Rusia" în Africa, va permite armatei americane să repatrieze unităţi de luptă ale Diviziei 101 Aeropurtate spre baza Fort Campbell, în Kentucky, a precizat ea.

Potrivit unui oficial al Pentagonului care a dorit să îşi păstreze anonimatul, acest schimb, prevăzut să aibă loc peste câteva săptămâni, nu înseamnă că vor exista mai puţini militari americani pe teren, şi asta pentru că unităţile repatriate au aproape aceleaşi efective cu brigada de 800 de "instructori" care le va înlocui.

Citeşte şi: UPDATE ALERTĂ! Fostul primar al Piteştiului şi fiica acestuia, condamnaţi la opt, respectiv cinci ani, de închisoare cu executare în dosarul autobuzelor

Statele Unite vor să îşi reducă operaţiunile antijihadiste din lume pentru a se pregăti mai bine să răspundă la ceea ce ele consideră ca fiind ameninţarea Rusiei şi Chinei la adresa supremaţiei lor militare globale.

Însă, în acelaşi timp, Washingtonul nu vrea să lase câmp liber în Africa Moscovei şi Beijingului, care încearcă să îşi sporească influenţa pe continent, a subliniat miercuri comandantul forţelor terestre americane din Africa, generalul Roger Cloutier.

"Mesajul pe care îl transmit partenerilor mei (africani) este că nu plecăm. Suntem încă implicaţi", a spus generalul Cloutier în cadrul unei teleconferinţe la Pentagon.

Conform unui recent raport al biroului inspectorului general al Pentagonului, un organism independent care a făcut acum în premieră o astfel de evaluare publică a operaţiunilor militare americane de pe continentul african, "ameninţarea teroristă în Africa persistă, iar în unele locuri a crescut".

Comandamentul militar american pentru Africa (AFRICOM) şi-a modificat strategia în faţa grupărilor extremiste de pe continent, fixându-şi acum obiectivul de a "ţine sub control", şi nu de a mai "slăbi", subliniază inspectorul general Glenn Fine în acest raport.

Citeşte şi: 'ABANDONAT' de avocații săi, Liviu Dragnea petrece ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR în penitenciar - Ce s-a întâmplat în instanță

Aproximativ 6.000 de militari americani sunt în prezent desfăşuraţi în Africa, precizează raportul, dintre care 800 în Africa de Vest, unde ei susţin în special eforturile antijihadiste ale Franţei în Sahel, şi 500 de membri ai forţelor speciale în Somalia, unde ei se luptă cu jihadiştii Al-Shabab, afiliaţi Al-Qaeda.

Cea mai mare tabără a SUA este cea de la Camp Lemonnier, în Djibouti, unde sunt staţionaţi 3.000 de militari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.