Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trupele mareşalului Haftar au cedat: acord de încetare a focului în Libia

CNBC.com
Libia

Trupele omului forte din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, au anunţat sâmbătă un acord de încetare a focului cu începere de duminică, orele 0.00 (sâmbătă, 22.00 GMT), conform apelului lansat miercuri de Moscova şi Ankara, notează AFP, potrivit Agerpres. Acestea au avertizat însă într-un scurt comunicat că "riposta va fi severă în cazul încălcării armistiţiului de către tabăra adversă", referindu-se la forţele Guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli.

În urma unei întâlniri la Istanbul, președintele Rusiei, Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan au făcut recent apel la părțile implicate în conflictul din Libia să ajungă la un acord de încetare a focului care să intre în vigoare pe 12 ianuarie.

Scufundată în haos de la revolta susţinută de NATO în 2011, care a condus la moartea dictatorului Muammar Gaddafi, Libia se confruntă la ora actuală cu un conflict între GNA şi forţele rivale ale mareşalului Khalifa Haftar.

Sprijinit în special de Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, mareşalul Haftar desfăşoară de la începutul lunii aprilie o ofensivă pentru a cuceri capitala libiană.

Avansul aşa-numitei Armate Naţionale Libiene (ANL) conduse de Haftar survine în timp ce Turcia pregăteşte trimiterea de experţi şi consilieri militari în sprijinul forţelor GNA, în contextul în care creşte implicarea internaţională în conflictul libian.

După ce cu opt ani în urmă NATO a contribuit militar la victoria diferitelor grupări armate eterogene împotriva dictatorului Muammar Gaddafi, Libia este astăzi un stat eşuat în care autoritatea guvernului recunoscut internaţional se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele lui Khalifa Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă, iar numeroasele grupări armate îşi dispută supremaţia şi se finanţează prin operaţiuni de contrabandă, în special trafic cu migranţi care doresc să ajungă în Europa.

Vezi si: Traian Băsescu răstoarnă calculele de la Cotroceni: 'Momentul de maximă eficiență al PSD sunt localele, cum să te gândești să cuplezi cu legislativele?' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.