Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tsunami politic: Înghețarea fondurilor pentru țările care nu respectă statul de drept, la vot final în Parlamentul European

flickr.com
strasbourg-pe-parlament-european

Parlamentul European va dezbate, în prima ședință plenară din acest an, la Strasbourg, o propunere privind posibilitatea înghețării fondurilor UE pentru țările care nu respectă principii ale „statului de drept” precum „independența judiciară” și „lupta împotriva corupției”.

Potrivit agendei oficiale a Parlamentului European, dezbaterea este programată să se desfășoare miercurea viitoare, pe 16 ianuarie, iar votul ar urma să fie dat în următoarea zi, pe 17 ianuarie.

Marți seară, premierul Viorica Dăncilă se va afla la Strasbourg pentru a prezența în plenul Parlamentului European prioritățile României în timpul exercitării președinției Consiliului UE.

Astfel, Comisia Europeană, asistată de o echipă de „experți independenți” în drept constituțional și finanțe, ar putea să fie desemnată să constate eventuale „deficiențe” în ceea ce privește respectarea statului de drept în statele membre și să decidă măsurile pe care le poate aplica, inclusiv suspendarea fondurilor UE sau reducerea prefinanțărilor, potrivit unui anunț oficial de pe site-ul PE.

Din comisia de evaluare a fiecărui stat membru ar urma să facă parte, pe lângă echipa de experți, câte un reprezentant desemnat de Parlamentul fiecărei țări. Evalurea se va realiza anual.

Noile reguli ar urma să fie aplicate din 2021.

Europarlamentarul socialist Eider Gardiazabal Rubial, raportor la proiect, a spus: „Niciun Guvern nu poate încălca aceste valori (respectarea statului de drept - n.r.) fără să sufere consecințele”.

„Dacă sistemul judiciar și cel de bună guvernanță ale unor state membre nu pot fi de încredere, de ce ar trebui să le încredințăm fonduri din bugetul UE?”, a apreciat alt europarlamentar raportor, Petri Sarvamaa (PPE).

În documentele oficiale din Parlamentul European, sunt date exemple ale încălcării statului de drept în Ungaria și Polonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.