Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tuberculoza multidrogrezistentă rămâne o problemă sensibilă, spune Rafila

tuberculoza

Tuberculoza multidrogrezistentă rămâne o problemă sensibilă, iar Ministerul Sănătăţii face tot ceea ce ţine de el pentru a asigura medicaţia şi complianţa la tratament a pacienţilor cu această boală, a declarat, vineri, ministrul Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

El a participat la o conferinţă de presă organizată de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei - 24 martie.

"Tuberculoza rămâne un subiect de sănătate publică pe agendă în România şi, chiar dacă după o perioadă de scădere constantă începând cu anul 2004 a incidenţei tuberculozei, când eram pe la 140, dacă nu mă înşel, şi am ajuns undeva în jur de 50 în ultimii ani, aparent numărul de cazuri creşte. Sigur acestea sunt valorile, creşterea este lentă. Sunt convins că acest lucru este şi ca urmare al pandemiei care a dus la reducerea activităţilor legate de diagnosticul tuberculozei şi este rebound, care nu este neobişnuit, mai ales că nu este o creştere dramatică. (...) Problema tuberculozei multidrogrezistentă, care preocupă deopotrivă autorităţile din România, OMS, Comisia Europeană, rămâne o problemă sensibilă şi facem tot ceea ce ţine de noi ca să asigurăm o medicaţie şi complianţa la tratament a pacienţilor", a spus Rafila.

El a amintit că incidenţa din România este mult mai mare decât în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, 50 la 100.000 de locuitori, şi afectează comunităţile defavorizate.

"O să vedem în anii următori, dar, în mod evident, ţinând cont de cifrele care sunt în România şi care sunt mult mai mari decât în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană - în jurul valorii de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, reprezintă o provocare în continuare şi de multe ori afectează comunităţile defavorizate, pentru că aceasta nu este o noutate, întotdeauna există un determinism socio-economic al tuberculozei", a explicat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, în prezent, se observă o suprapunere a poluării cu particule de dimensiune mică cu zonele unde incidenţa tuberculozei este mai mare.

"Acum, în plus faţă de ce ştiam noi, mai mult sau mai puţin istoric, observăm şi o suprapunere a situaţiei legate de poluare cu harta incidenţei tuberculozei din România unde valorile ridicate ale prezenţei particulelor cu dimensiune mică sub 2,5 nanometri în aerul inspirat coincid şi cu zonele unde incidenţa tuberculozei este mult mai mare", a arătat Alexandru Rafila.

El a salutat faptul că în ultimii ani au fost realizate programe de screening şi s-au dotat laboratoarele cu echipamente de detecţie rapidă.

"M-aş bucura să fim contemporani cu momentul când şi în România incidenţa tuberculozei va fi cu un singur digit şi nu cu doi, adică să ajungem la sub 10. Este un obiectiv ambiţios, cred că este posibil, dar lucrul acesta poate fi realizat în condiţiile unei reduceri a decalajelor în ceea ce priveşte sărăcia în România, lucru posibil nu numai prin măsuri economice, dar şi prin stimularea accesului la servicii de sănătate, pe de o parte, şi, nu în ultimul rând, eu cred că asta este în primul rând - accesul la educaţie şi dezvoltarea învăţământului în România. O populaţie educată este o populaţie care poate să adopte un stil de viaţă şi măsuri preventive, care, cu siguranţă, pot să reducă şi tuberculoza la valori care să nu mai reprezinte o problemă de sănătate publică", a susţinut Rafila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.