Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudor Gheorghe și-a lansat cartea "Vă dau un an din viața mea"

tudor gheorghe

Rapsodul și actorul Tudor Gheorghe și-a lansat luni, în foaierul Teatrului Național "Marin Sorescu" din Craiova, cartea "Vă dau un an din viața mea" apărută la Editura "Scrisul românesc", fiind primul volum semnat de către cunoscutul artist și care este considerat de criticii literari un roman memorialistic și un jurnal de călătorie.

"Simpla prezență a lui Tudor Gheorghe creează o atmosferă deosebită, pentru că Tudor Gheorghe este, așa cum s-a spus de atâtea ori, un fenomen, în teatrul românesc, în cultura românească. Tudor Gheorghe este unul dintre ambasadorii noștri, ai culturii românești care circulă dintr-o parte în alta a țării și dintr-o parte în alta a continentelor. Și face ceea ce ar trebui să facă foarte mulți din alt domeniu, poate din domeniul diplomatic. M-am întâlnit cu Tudor Gheorghe de două ori la New York unde a avut niște concerte extraordinare și o dată în Italia. Dar despre Tudor Gheorghe nu se poate vorbi fără a aminti în primul rând de actorul, menestrelul și se ajunge până la urmă la prozator. Cartea este de fapt un roman memorialistic, este un jurnal extraordinar care vorbește de viața lui Tudor Gheorhe, de familia lui Tudor Gheorghe, de lumea teatrului, lumea culturii, lumea artei, vorbește de politica din România, vorbește mai ales de actori, de foarte mulți actori. Este scrisă cu sentimente", a spus criticul literar Florea Firan, directorul Editurii "Scrisul Românesc".

Acesta a mai afirmat că Tudor Gheorghe are, ca și în cântec, un dar al povestirii, al naratorului, cunoaște foarte bine viața românească socială, politică și nu se sfiește să spună niște păreri care devin chiar foarte dure și "în lumea teatrului și în lumea literaturii și a filozofilor pe care îi atacă". "Cum spune D.R.Popescu, Tudor Gheorghe povestește ca și cum ar sta la gura sobei, dacă ar fi să facem o mică trimitere spre cel mai important narator al nostru care este Ion Creangă. Este în linia aceasta Tudor Gheorghe. Dar să ne amintim că în urmă cu cinci ani se lansa cartea "În umbra menestrelului" care era un dialog fantastic între jurnalistul Mircea Pospai și Tudor Gheorghe, iar 90% din materialul de acolo este ceea ce spunea Tudor Gheorghe, așa că unii care spun că Tudor Gheorghe este la prima carte poate doar ca semnătură, eu nu accept lucrul acesta", a mai spus Firan, care a precizat că pentru "Scrisul Românesc" este o onoare ca în programul editorial să aibă cartea semnată de Tudor Gheorghe.

La rândul său, poetul Nicolae Coande, secretarul literar al Naționalului craiovean, a afirmat că volumul este un jurnal de călătorie care arată un Tudor Gheorghe profund îngrijorat de starea de degradare a României. "Sunt doi tipi care se mișcă în cartea asta: unul este Tudor Gheorghe care merge pe coordonatele lui cu spectacolele lui, iar celălalt este interiorizatul Tudor Gheorghe, cel care face inversiuni în sinele său, pentru că ceea ce veți citi în acest jurnal de călătorie denotă o anumită dualitate a celui care înregistrează. Este un Tudor Gheorghe profund îngrijorat de starea de degradare pe care o vede mergând prin țară și nu se poate să nu vezi anumite lucruri care nu îi plac și le raportezi la lumea pe care o știai tu, lume pe care o vede în involuție sau acea stare de bucurie pe care i-o dă întâlnirea cu oamenii, cei care sunt păstrătorii ethosului național. La un moment dat autorul are o replică: 'spectatorii mei sunt foarte inteligenți, știu ce ascultă atunci când eu predau această lecție de poezie românească'. Este Tudor Gheorghe cel care este nemulțumit de degradarea societății românești", a spus Coande.

Tudor Gheorghe a afirmat că în momentul în care nu va mai putea cânta va avea ce să facă: va scrie, următoarea carte după cea lansată luni fiind un volum de versuri care va fi lansat în luna decembrie, o carte care va arăta latura "furioasă și nemulțumită a personalității sale". "Se zice că marii scriitori sunt slabi oratori. Sorescu se bâlbăia săracul când vorbea, dar când se așeza să scrie era genial. Eu nu am să vorbesc precum Sorescu. Mă aflu într-o nouă ipostază, ca scriitor. Am fost întrebat ce o să fac când nu o să mai cânt. Domnii mei, am ce să fac. Această primă carte arată că am ce face după ce nu o să mai cânt, pentru că să fim normali, viața e viață, anii sunt ani, trec și când nu voi mai avea vigoare, forța glasului meu care să pătrundă cu acuratețe și cu duritate de multe ori în suflete dumneavoastră, atunci mă voi retrage. Nu o să stau să fac play-back-uri după discuri imprimate în tinerețe și să fiu penibil. Nu. Voi avea luciditatea și demnitatea să fac pasul înapoi și să mă retrag și să scriu. Deja scriu la o altă carte, m-a convins Marius Tucă să scot cartea de versuri pe care o tot amân. Gestul meu de a cânta poezia română este atât de frumos că am avut tăria să mă reneg pe mine ca poet și să las marea poezie să vorbească prin glasul meu", a spus Tudor Gheorghe.

Cunoscutul artist a povestit că atunci când a fost îndrăgostit și a scris versuri de dragoste nu avea niciun sens să cânte versurile sale câtă vreme avea scrierile lui Arghezi, Blaga, marii poeți ai nației române. "Am făcut pasul înapoi și am cântat poezia marilor poeți. În decembrie probabil o să apară un volum de versuri care va fi destul de agresiv, latura furioasă și nemulțumită a mea de viață în general", afirmat artistul. Despre cartea lansată luni, Tudor Gheorghe a afirmat că este rezultatul unui drum făcut prin țară în 'România profundă, România de jos, România bătută la pas', realizată în urma turneului cu un spectacol care se chema "Lecția" prezentat în peste 45 de orășele din țară. "Regret că nu am putut merge și în alte locuri, dar în multe din locurile unde aș fi vrut să ajung nu mai erau case de cultură. (...) Cultura la ora actuală în orășelele astea mici înseamnă ziua orașului, festivalul berii, usturoiului, avem toate festivalurile posibile, de la murături, la gogoși, tot ce îți trece prin cap. Primăriile pun o scenă în mijlocul orașului, vin fetele siliconate, fac play-back-uri, pleacă și ne notează activitate culturală", a mai spus Tudor Gheorghe.

Artistul Tudor Gheorghe, în vârstă de 71 de ani, dintre care 51 sunt de carieră, și-a lansat prima carte sub titlul "Vă dau un an din viața mea", ce va fi prezentată publicului în cadrul turneului "Toamna Simfonic" care va avea loc în opt orașe, între 3 octombrie și 7 noiembrie. Prefața volumului este semnată de academicianul D.R. Popescu. "Olteanul de la Podari e un magician! Îți arată, în apusul soarelui, tristețea zilei, în drum spre noapte, și după cântatul cocoșilor, zbuciumul beznei de a deveni zi!...Tudor Gheorghe bate la pas, am putea zice, toate județele țării sale, cântă ca un rapsod venit din alte timpuri, în contemporaneitatea noastră șoadă, descrețește inimile tinerilor, maturilor, copiilor, bătrânilor, din Constanța, până la Reșița, de la Dunăre la Nistru, de la Oradea la Focșani... Tudor Gheorghe pe unde umblă, umblă după adevăr. Se preocupă de drepturile copiilor, de bucuriile piticilor, de tristețile oamenilor părăsiți de societatea pe care o slugăresc, nu uită lumea teatrului...Acesta este Tudor Gheorghe, mereu cântând, mereu departe de amprentele morții, mereu trecând din biserica albastră a iernii în biserica verde a primăverii, întinerind mereu!... Acum, în 'Tudoriada', descopăr un scriitor talentat, Tudor Gheorghe, care povestește, în mai multe cuvinte, câte ceva despre drumurile parcurse prin țară și prin lume de magistrul cântecelor vrăjite, Tudor Gheorghe", spune D.R. Popescu, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.