Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudor Polak, deputat PNL: Prin măsurile luate de Guvernul Ciucă românii vor fi mai protejați față de scumpirile la energie electrică și gaze

facebook.com
Tudor Polak

Guvernul PNL a adoptat noi măsuri de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze, anunță deputatul liberal Tudor Polak pe pagina sa de socializare. Iată toate detaliile:

”Ordonanța de Urgență a Guvernului adoptată în cursul zilei de ieri vizează facturile la energie ale consumatorilor casnici și non-casnici și urmărește creșterea măsurilor de protecție ale cetățenilor și ale instituțiilor publice esențiale.

-Măsurile se vor aplica pentru lunile februarie și martie.

-Pentru consumatorii casnici, plafoanele de preț vor scădea, în timp ce pragul de consum va crește. Prețul energiei va fi plafonat de Guvern, de asemenea, pentru firme, școli, grădinițe, spitale și alte instituții publice.

Proiectul Ordonanței a fost propus de Partidul Național Liberal și acceptat de Coaliție.

-Pe parcursul următoarelor două luni, consumatorii casnici vor beneficia de protecție sporită.

-La curentul electric, plafonul scade de la 1 leu/kw la 0,8 lei/kw, iar limita consumului de curent electric crește de la 300 kw/lună la 500 kw/lună. Compensarea va avea, așadar, o valoare de 0,291 lei/kw, ceea ce înseamnă că un consumator care se încadrează în limita de consum, nu va plăti mai mult de 0,68 lei/kw, iar cei care depășesc această limită, nu vor plăti mai mult de 0,8 lei/kw, indiferent de consumul înregistrat.

-În cazul gazelor naturale, plafonul scade de la 0,37 lei/kw la 0,31 lei/kw, limita de consum crescând de la 200 m3 la 300 m3/ lună. Valoarea compensației pentru consumatorii casnici crește de la 33% la 40%, adică nu se va plăti mai mult de 0,31 lei/kw, indiferent de consum și 0,22 lei/kw pentru cei care se încadrează în limita stabilită.

-Pentru clienții non-casnici, IMM-uri, industria alimentară și instituțiile publice, prețul la curent electric se plafonează la

1 leu/kw, iar la gaze la 0,37 lei/kw.

-Marii consumatori de energie și CET-urile beneficiază, din prealabil, de scheme de compensare separate.

Guvernul condus de liberalul Nicolae Ciucă a decis, totodată, înființarea Comitetului interministerial în domeniul energiei, al cărui obiective constau în identificarea soluțiilor optime pentru limitarea creşterii prețurilor la energie.

-Prin aceeaşi ordonanță, Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului i se acordă posibilitatea de a sancționa, cu amenzi în valoare de 20.000 până la 200.000 de lei, furnizorii şi  şi operatorii care comit erori la întocmirea facturilor, necalculând compensările stabilite prin actuala OUG.

Prin implementarea acestor măsuri de protecție socială, vrem să ne asigurăm că românii vor trece cu bine şi peste această iarnă. Rolul nostru este să menținem o constantă între echilibrele bugetare şi buna funcționare a economiei de piață şi sprijinul acordat cetățenilor, firmelor şi instituțiilor publice din țară.

Guvernul acordă o atenție sporită modificării prețurilor la energie şi gaze, astfel încât consumatorii să nu aibă de suferit în această perioadă, fără a impacta, însă, piața liberă. Aceasta este cea mai potrivită metodă de redresare, pentru care liberalii optează în acest moment.

Partidul Național Liberal caută soluții eficiente şi responsabile pentru problemele românilor. Suntem alături de dumneavoastră.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.