Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, anunț de ULTIMĂ ORĂ după ce a desecretizat documente din Arhiva SIPA

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Ministrul Justiției Tudorel Toader decide astăzi dacă sesizează Parchetul General după ce a făcut publice, vineri seară, două rapoarte ale comisiilor din 2007 care s-au ocupat de arhiva SIPA și o anexă. Tot astăzi, ministrul Justiției va solicita directorului ORNISS informații despre vizitatorii arhivei SIPA, pentru a elucida cine avea și cine nu avea certificat ORNISS la momentul respectiv.

„Astăzi, vom solicita oficial directorului ORNISS să vedem dintre vizitatorii arhivei SIPA cine avea și cine n-avea certificat ORNISS la momentul respectiv. Acolo unde sunt indicii de fapte penale, vom înainta către Ministerul Public, către procurori. Dar în același timp, să nu uităm că procurorul se poate sesiza și din oficiu și să nu uităm că, din câte am înțeles, pe rolul DIICOT-ului se află deja u dosar privind activitățile la arhiva SIPA. Dacă este un dosar, procurorii vor aprecia, vor extinde cadrul procesual, vor extinde subiecții pe care îi are în vedere sau va deschide un nou dosar. Până în momentul de față mi-am îndeplinit obligațiile pe care le aveam: Hotărâre de Guvern, desecretizare. Merg acum să văd cine a avut certificat ORNISS și pe parcurs ne vom îndeplini, vă asigur, riguros fiecare obligație”, a declarat Tudorel Toader.

Familia Trump, reîntregită la Casa Albă. Asemănarea cu mandatul lui Kennedy/ VIDEO

Primul raport desecretizat aparţine comisiei constituite în data de 31 martie 2007, iar datele erau cunoscute anterior din materiale de presă. Printre principalele nereguli constatate se află: păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat. „Unele documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 şi 2 se repetă sau apar în dosare sau volume diferite, în copie xerox ”.

Alte documente aveau numărul de înregistrare scris cu creionul. „Se remarcă ştersături cu pasă corectoare, renumerotarea notelor informative, copierea cu suport de hârtie imprimată pe verso. De asemenea, unele documente prezintă meţiunea: s-a făcut xerox, altele sunt xerocopii, precum şi menţiunea nota de pe dischetă. (…) Tot în ordinul factorilor decizionali anterior, a fost dispusă operaţiunea de rescriere a hard diskurilor aflate în incinta Direcţiei Naţionale de Protecţie şi Anicoruţie”, se mai arată în raport.

Comisia constată însă că nu a fost identificat ordinul ministrului prin care s-a făcut această operaţiune. În privinţa mediilor de stocare electronică, a fost găsit un dosar conţinând 11 plicuri sigilate, ştampilate şi semnate, conţinând probabil CD-uri, precum şi o cutie ce conţine un hard disk marca Seagate, precum şi CD-uri şi dischete nesigilate. Mai mult, în incinta arhivei SIPA se afla un copiator multifunctional „activat prin cheie de acces folosit anterior pentru executarea de copii Xerox după documentele aflate în arhivă.”

„Membrii Comisiei desemnată prin Ordin în anul 2005 au ridicat documente din arhiva operative aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din Ministerul Justiţiei pe care le-au predate ministrului Justiţiei Monica Macovei”, membrii comisiei din 2007 neputând stabili dacă aceste documente au fost restituite de membrii comisiei anterioare sau de către ministrul Justiţiei de la acea vreme.

Comisia propunea sesizarea Serviciului Român de informaţii –Oficiul de Supraveghere a secretelor de stat, dar şi constituirea unei noi comisii mai numeroase care să finalizeze activitatea de stabilire a destinaţiei arhivei.

Al doilea raport publicat de Ministerul Justiţiei se referă la comisia constituită în 24 septembrie 2007 şi care a avut ca obiectiv deschiderea unui fişet metalic, sigilat cu un sigiliu ilizibil, aflat într-un seif la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Comisia a fost formată din judecătorul Marius Iosif, la acea vreme director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Iulia Scântei, la vremea respectivă consilier al ministrului şi Horia Georgescu, şi el pe atunci consilier al ministrului.

Verificarea propriu zisă a avut loc pe 10 aprilie 2008. Astfel, membrii comisiei au găsit în interiorul fişetului o casetă de valori încuiată, iar după ce au deschis-o, au găsit 127.876 RON, despre care un procuror, Alexandru Şerban, a spus că reprezintă fondul penrru cheltuieli operative rămas neutilizat la 30 iunie 2006. În caseta respectivă, au mai fost găsite raportări către Administraţia Naţională a Penitenciarelor ale unităţilor penitenciare privind relaţiile de rudenie existente între angajaţii acestei unităţi.

Potrivit anexei publicate, după verificări, comisia a depozitat sumele de bani identificate în pilicuri sigilate şi ştampilate, plicurile au fost depozitate în caseta de valori din interiorul fişetului metalic, iar fişetul a fost încuiat şi sigilat din nou şi depus în spaţiul de depozitare a arhivei fostei DGPA-SIPA, în holul comun camerelor de depozitare.

Cele două rapoarte publicate vineri de Ministerul Justiţiei nu conţin însă nume noi de vizitatori, numele regăsindu-se în lista publicată pe 25 mai cu cei care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţare, fiind consemnate 22 de vizite.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.