Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, 'o simplă precizare' în cazul Udrea: 'Voi prezenta, în sinteză, argumentele susținute'

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Fostul ministru Tudorel Toader face primele precizări după hotărârea ÎCCJ prin care s-a respins contestația în anulare formulată de Elena Udrea în dosarul „Gala Bute”, în care aceasta a fost condamnată în 2018 la 6 ani de închisoare. Tudorel Toader a fost avocat în dosar, însă nu s-a ocupat de chestiuni ce țin de fondul cauzei, ci de problema aplicării deciziilor CCR sau a hotârii CJUE.

„O simplă precizare!

Pentru UE, contestația în anulare a fost redactata, motivată și depusă la ÎCCJ, de către avocatul RV, la data de 23 noiembrie 2018.

În calitate de avocat, la termenul din 4 aprilie 2022, am susținut raporturile dintre ordinea constituțională internă și ordinea juridică europeană, formele și limitele de compatibilizare, aplicabilitatea deciziilor CCR, respectiv a hotărârii CJUE.

PS: în cursul zilei de astăzi voi prezenta, în sinteză, argumentele susținute, din perspectiva experiențelor de fost judecător constituțional!”, scrie Tudorel Toader pe Facebook.

CONTEXT

În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a fost condamnată inițial la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, decizia fiind pronunțată pe data de 5 iunie 2018. În urma deciziei CCR prin care s-a constatat nelegala compunere a completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ, executarea pedepsei a fost suspendată.

ÎCCJ a cerut dezlegare inclusiv de la Curtea de Justiție a UE. Pe data de 23 decembrie 2021, CJUE a trimis că dreptul european cu privire la fraude cu banii UE are prioritate față de deciziile CCR. Judecătorii de la ÎCCJ erau chemați să stabilească în ce fel se aplică decizia judecătorilor europeni pentru Elena Udrea și pentru ceilalți inculpați din dosar. În cele din urmă, ÎCCJ a decis să treacă peste decizia CCR și să respingă rejudecarea apelului în dosarul „Gala Bute”, astfel că Elena Udrea se întoarce în penitenciar pentru restul de pedeapsă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.