Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader îi răspunde lui Klaus Iohannis, după solicitările adresate Guvernului: 'Recursul obligatoriu a fost avizat de CSM și promulgat de președinte'

iohannis tudorel

Președintele Klaus Iohannis a cerut miercuri Guvernului României o analiză urgentă și soluții legate de recursul compensatoriu, susținând că nimeni nu trebuie să se teamă și siguranța cetățeanului român nu este negociabilă.

Răspunsul Guvernului a venit de la ministrul Justiției. Tudorel Toader i-a amintit lui Iohannis că el a fost cel care a promulgat legea, inițiată când la guvern era Dacian Cioloș și votată inclusiv de PNL și USR, cu aviz de la CSM, fără să o mai atace la CCR, așa cum face în ultimii 2 ani.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Care sunt tarifele rovinietei din 2019

”Problema supraaglomerării penitenciarelor trebuie să fie rezolvată în acord cu standardele europene. Adevărul trebuie să fie cunoscut, trebuie să fie scos la suprafaţă pentru a cunoaşte stare de fapt, pentru a cunoaşte, pentru a şti când şi ce măsuri trebuiesc luate pentru îndreptarea lucrurilor, a stării de fapt.

Legea privind recursul compensatoriu a fost iniţiată de către Guvernul tehnocrat, a fost avizată favorabil de către Consiliul Superior al Magistraturii în componenţa anterioară, care însă a propus schimbarea naturii juridice a reglementării. Legea a fost susţinută şi votată inclusiv de către parlamentarii PNL şi USR, legea a fost promulgată de către preşedintele României, fără să o critice la Curtea Constituţională. Legea a fost criticată în controlul anterior intrării în vigoare, în controlul a priori, însă obiecţiile de neconstituţionalitate au fost respinse.

Statistica primită de la ANP ne arată următoarele lucruri: o scăadere a populației penitenciare și o scădere a numărului celor condamnați care au beneficiat de o eliberare condiționată, o scădere a numărului celor care revin în penitenciară, după ce au fost eliberați condiționat, și o scădere a stării de recidivă.

Citește și: RISE Project! Codrin Ștefănescu se pregăște să încaseze bani de statul-stat

În anul 2014 au fost liberaţi condiţionat 11.392 de condamnaţi, în anul 2018 au fost liberaţi condiţionat 8.859 de deţinuţi. Deci de la 11.392 - 2014, 8.859 în 2018. Numărul celor care revin în penitenciar după liberare condiţionată spuneam că este în scădere. Dacă luăm comparativ acelaşi an 2014, observăm că au revenit în penitenciar 3.598 de deţinuţi liberaţi condiţionat, faţă de 2018 când au revenit în penitenciar 448 de liberaţi condiţionat. Acuma, din totalul celor care, într-un fel sau altul, au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu, statistica oficială a ANP-ului ne arată că 5,02 la sută au revenit în penitenciar. 5,02 la sută au revenit.

O precizare: autorul faptei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu.”, a spus Tudorel Toader.

Citește și: PSD: ‘Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.