Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader îl URECHEAZĂ public pe Ludovic Orban după ce a anunțat că îl reclamă la CCR

Inquam Photos / Adriana Neagoe
Tudorel Toader

Tudorel Toader a declarat, vineri, că ministrul Justiției nu este singurul care poate sesiza Inspecția Judiciară și că OUG 92 prevede modificări prin care ministrul "are doar un sfert de competență" cu privire la acest demers. Afirmația vine în contextul în care PNL va ataca actul normativ la CCR, scrie Mediafax.

Reacția lui Toader vine în contextul în care liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor ataca la CCR proiectul care aprobă OUG 92 privind modificarea legilor justiției, după ce inițiativa adoptată de Camera Deputaților va trece și de Senat, for decizional. Printre motivele invocate de președintele liberal se numără acela că actul normativ prevede că ministrul Justiției este singurul care poate sesiza Inspecția Judiciară.

„Nu sunt singurul (care poate sesiza Inspecția Judiciară - n.r.). Ordonanța a adăugat și ministrul Justiției și probabil știți că, până în 2012, ministrul Justiției putea declanșa procedura de răspundere disciplinară, putea sesiza cu privire la procurori sau cu privire la judecători. Acum, practic, ministrul are un sfert de competență, pentru că nu declanșează sancțiunile, ci declanșează verificare prin inspecția judiciară. Nu cu privire la judecători, doar cu privire la procurori. Și atunci o reduce la aproape la un sfert de competență. E îngrijorător. Afectează. Când era la momentul 2012 era foarte bine, consolidam statul de drept și începeam să exportăm experiență în domeniu.” a declarat Tudorel Toader, vineri la Parlament, întrebat despre anunțul PNL că va contesta la CCR proiectul pentru aprobarea OUG 92/2018.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe la Arad, că liberalii vor ataca la CCR legea de aprobare a OUG 92, care instituie „în plus față de legile justiției, posibilitatea ca ministrul justiţiei să fie singurul actor care să sesizeze Inspecţia Judiciară”.

Citește și: Mișcare de ULTIMĂ ORĂ a soției lui Klaus Iohannis - Prima doamnă le-a trimis procurorilor un fax .

„Vom ataca săptămâna viitoare la CCR și legea de aprobare a OUG 92. OUG 92, dacă țineți minte, este ordonanța care a fost dată de Guvern la propunerea lui Toader, vezi Doamne, cu acordul Comisiei de la Veneția. Așa a mințit toată opinia publică. Prin OUG 92 se instituie, practic, în plus față de legile justiției posibilitatea ca ministrul justiţiei să fie singurul actor care să sesizeze Inspecţia Judiciară. Adică ce se instituie? Un control politic suplimentar din partea Guvernului, prin ministrul justiţiei, asupra magistraţilor, asupra procurorilor. Dacă cumva vreu procuror se apucă să ancheteze vreun ministru din cabinet sau vreun potentat al zilei, oricând ministrul justiției poate să-l trimită la Inspecția Judiciară astfel încât să-i închidă gura sau să-l împiedice să deruleze dosarul.” a afirmat Ludovic Orban, la Arad.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie în cazul neîndeplinirii „condiţiei privind buna reputație”.

Proiectul merge la Senat, for decizional în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.