Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

T. Toader, înțepătură usturătoare către Orban după decizia Comisiei de la Veneția: 'Răspunsul meu să nu se adreseze premierului. Nu știu dacă l-ar înțelege'

Inquam Photos / Octav Ganea
Guvern Tudorel Toader

Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader rămâne membru al Comisiei de la Veneția, chiar dacă Guvernul Orban a cerut eliberarea sa din funcție! El a avut o primă reacție după decizia Comisiei de la Veneția, care a transmis informal Guvernului că nu vor să creeze un precedent.

„Vă rog să fiți de acord ca răspunsul meu să nu se adreseze premierului, care nu știu dacă l-ar înțelege. La Comisia de la Veneția sunt membri titulari și membri supleanți. (...) Acolo este un organism consultativ format din specialiști în domeniul dreptului constituțional și justiției constituționale. (...) Comisia cunoaște realitățile din toate zonele geografice ale lumii, și din România, face distincții între o desemnare și alta, între o cerere și alta, face distincție între încărcătura profesională a unui membru titular și dimensiunea politică pe care un guvern sau altul dorește să o dea postului respectiv. Comisia funcționează de 30 de ani de zile. (...) Comisia are un corp de experți de cel mai înalt nivel. Știe să facă deosebirile necesare dintre interesele de moment și interesele politice ale unui guvern sau altul, care vrea să numească cel mai probabil omul lui, pe principiul dacă e al nostru e și bun”, a spus Tudorel Toader, la Antena3.

Tensiunile escaladează între China și Canada. Un fost diplomat și un om de afaceri important au fost inculpați pentru spionaj

Ministerul român al Justiției a anunțat în data de 5 mai că propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția. Instituția a argumentat prin implicațiile deciziei CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi "privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept".

Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție. Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz iar primul ministru aprobă. Tudorel Toader era ministru al Justiției când s-a autopropus pentru un nou mandat, în intervalul 2018 - 2022.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.