Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile escaladează între China și Canada. Un fost diplomat și un om de afaceri important au fost inculpați pentru spionaj

Asia Pacific Foundation
china justice

China a inculpat în mod oficial de spionaj doi canadieni deţinuţi în această ţară din 2018, în numele securităţii naţionale, într-un dosar care afectează relaţiile diplomatice între Beijing şi Ottawa, relatează AFP preluat de news.ro

Vezi și: Comisia de la Veneţia a respins cererea Guvernului: Tudorel Toader rămâne membru titular (surse)

Michael Kovrig,un fost diplomat aflat anterior în post la Beijing, şi consultantul şi omul de afaceri Michael Spavor, un specialist în Coreea de Nord au fost inculpaţi de ”spionaj”.

Ei au fost inculpaţi de asemenea cu privire la faptul că au divulgat ”secrete de stat”, a anunţat vineri parchetul chinez în două comunicate scurte.

Analiștii cred că acesta este gestul de retorsiune al Chinei după arestarea lui Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei Huawei și directorul financiar al companiei. Ea este acuzată de fraudă în legătură cu încălcarea sancțiunilor impuse de Statele Unite împotriva Iranului, au transmis vineri reprezentanții unei Curți de Justiție din Vancouver, citați de BBC.

Conform procurorilor, Wanzhou a folosit o subsidiară a companiei Huawei, numită Skycom, pentru a evita sancțiunile impuse Iranului în perioada 2009-2014.

Directorul financiar a prezentat public Skycom ca fiind o companie separată, scrie mediafax.ro.

Dacă va fi găsită vinovată, aceasta poate petrece până la 30 de ani de închisoare în Statele Unite.

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei și director financiar al companiei, a fost arestată pe aeroportul din Vancouver. China a cerut eliberarea sa imediată, catalogând arestul drept o încălcare a drepturilor omului.

Autoritățile din Statele Unite au început să cerceteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran și alte țări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA.

Într-un comunicat oficial, reprezentanții companiei Huawei au transmis că nu cunosc niciun motiv pentru care Wanzhou ar fi putut fi arestată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.