Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader răspunde criticilor cu privire la despăgubirile pentru deținuți: 'Îi luăm în considerare pe cei care au cauze la CEDO'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Tudorel Toader

Tudorel Toader a anunțat că proiectul privind recompensele financiare pentru deţinuţii care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare îi vizează, de fapt, doar pe cei care au depus plângere la CEDO și au cauze pe rol. Toader a mai spus că se poate opta pentru despăgubire eșalonată.

„N-aș vrea să apară ce a apărut deja într-o anumita perioada că ne gândim să dam bani celor care au fost deținuți, care au executat pedepse în condiții necorespunzătoare. Ese o obligație care rezultă din hotărârea pilot, pronunțată de către CEDO. (...) În decizia pilot, Curtea ne cere să găsim remedii pentru cei care care s-au adresat Curții. Îi vom lua în considerare doar pe cei care au cauze pe rol la CEDO, dintre cei care care s-au plâns în termenul legal de 6 luni. Nu ne gândim un interval, să ne ducem până în 2012, aprilie, să vedem cine și cum a fost deținut, să-i conferim suma de bani. Suma se referă după cum s-a statuat CEDO, cum au procedat Italia și Ungaria, se referă doar la cei care au acțiuni pe rolul CEDO”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la bilanțul Administrației Naționale a Penitenciarelor, conform Mediafax.

Florin Cîțu: Este clar că bugetul României a fost trimis în plic de ministrul Finantelor la pachet cu OUG 114 în escală la Moscova

Ministrul a mai precizat că proiectul de lege respectiv este aproape finalizat.

„Probabil în decurs de o săptămână, voi meerge la grefa CEDO pentru a vedea categoriile celor îndreptățiți în astfel de despăgubiri și suma aceea rezonabilă pe care statul român se poate angaja s-o plătească, chiar dacă se va apela, ca și în alte imprejurări, la o despăgubire sau la o plată eșalonată”, a mai explicat Tudorel Toader.

Inițial, un proiect al Ministerului viza ca deţinuţii care nu au beneficiat de recursul compensatoriu şi care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare să primească 5 lei pentru fiecare zi-câştig neacordată. Compensaţiile s-ar fi acordat celor care au stat după gratii după iulie 2012.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.