Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader răspunde la mare dorință a lui Mircea Badea: 'Definiția abuzului în serviciu va fi schimbată'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră că abuzul în serviciu trebuie redefinit, în contextul în care actuala definiţie datează din 1968, şi se declară încrezător că "legiuitorul va găsi formula cea mai bună" în acest sens. Totodată, în opinia sa, Codul penal român este mult mai coercitiv decât cele ale altor state democratice. "Noi trebuie să continuăm procesul acesta prin care prevenţia să fie pe primul plan, prin care coerciţia, pedeapsa să fie ultima soluţie (...) adică societatea nu trebuie să fie canalizată pe ideea construim penitenciare şi-i băgăm la închisoare", afirmă Toader.

"Abuzul, după părerea mea, trebuie redefinit pentru că în Codurile penale din Europa, cu standardele ei moderne, europene, pe care trebuie să le atingem, nu prevede o astfel de formulare a abuzului laxă, în care să putem încadra orice", a spus Tudorel Toader, la Antena 3.

Citește și: Radu Tudor reacționează după ce Liviu Dragnea a afirmat creșterea PIB-ului:’Există două vești bune și două vești proaste’

Toader a mai spus că, referitor la abuzul în serviciu, este încrezător "că legiuitorul va găsi formula cea mai bună".

Ministrul Justiţiei a afirmat că actuala definiţie a abuzului în serviciu datează din anul 1968.

Citește și: Rareș Bogdan anunță prăbușirea României sub conducerea lui Liviu Dragnea! ‘Criză fără precedent’

Toader a precizat că în ţări europene precum Germania, Franţa sau Polonia abuzul în serviciu este foarte clar definit, "ştii precis în ce constă fapta".

Toader a mai spus şi că actualul Cod penal român este mult mai coercitiv decât cel din alte ţări europene democrate şi că, în opinia sa, pedeapsa trebuie să fie ultima soluţie în ceea ce priveşte infracţiunea, iar accentul trebuie pus pe prevenţie şi reintegrarea socială a infractorilor.

Citește și: Zilele lui Mugur Isărescu la conducerea BNR sunt numărate :’E bine să lăsăm locul și altora’

"Dacă facem o comparaţie între reglementările din Codul Penal român şi reglementările din alte coduri penale din state unde democraţia e consolidată observăm deosebiri fundamentale şi în conţinutul normei de incriminare, dar şi în pedeapsă. Noi am trecut în 2014, când a intrat în vigoare noul Cod penal, am trecut de la regimul represiv la un regim preventiv, cu pedepse mai mici, cu prevenţie mai eficientă, dar să ştiţi că pedepsele pe care astăzi le avem în Codul Penal sunt cu mult mai mari decât pedepsele din alte ţări europene sau nu, cu democraţie consolidată. Noi trebuie să continuăm procesul acesta prin care prevenţia să fie pe primul plan, prin care coerciţia, pedeapsa să fie ultima soluţie, în care să punem accentul pe confiscarea bunurilor dobândite care au servit la săvârşirea infracţiunii, prin care să punem accent pe reintegrarea socială a celui care a comis fapte penale, cu serviciu de probaţiune, cu supravegherea cu brăţară electronică, cu munca în folosul comunităţii, cu zilele amendă, adică societatea nu trebuie să fie canalizată pe ideea construim penitenciare şi-i băgăm la închisoare", a afirmat Toader.

Citește și: Radu Tudor reacționează după ce Liviu Dragnea a afirmat creșterea PIB-ului:’Există două vești bune și două vești proaste’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.