Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader vine cu DEZVĂLUIRI - Pe ce s-au cheltuit cei mai mulți bani în sistemul judiciar

Inquam Photos/ Octav Ganea
Tudorel Toader

Peste 52 de milioane de euro proveniți dintr-o finanțare norvegiană vor fi folosiți de România pentru șapte proiecte legate de sistemul judiciar și mediul penitenciar, a anunțat ministrul Justiției Tudorel Toader în prezența ambasadorului Norvegiei la București, Lisa Nicole Kleven Grevstad, scrie Mediafax.

„Nu avem decât să apreciem acestă prezență și susținere financiară din partea Consiliului Europei, a fondurilor norvegiene, susținerea Ambasadei Norvegiei, care cu un buget total de 52.941.176 de euro va asigura finanțarea unui număr de șapte proiecte precum și două evenimente în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene. Fără a intra pe fond, oarecum și fără a repeta ceea ce a spus doamna ambasador - urmând ca dumneavoastră pe dimensiunea tehnică să le dezvoltați și să le analizați - (...) prezint pe scurt cele șapte proiecte, precum și cele două evenimente Președinției Consiliului Uniunii Europene”, a declarat Tudorel Toader, în cadrul unui eveniment de lansare a programului Justiție.

Primul proiect, apreciat de ministru ca fiind „cel mai semnificativ”, este Proiectul de servicii corecționale, care beneficiază de un buget de 31 de milioane de euro.

Citește și: Mișcare de ULTIMĂ ORĂ a soției lui Klaus Iohannis - Prima doamnă le-a trimis procurorilor un fax .

„Deci mai mult de jumătate din întreaga finanțare pe acest exercițiu va merge spre serviciile corecționale unde promotor este Administrația Națională a Penitenciarelor. Acolo - sigur!- unde avem mari cerințe de rezolvat, unde avem obligații izvorâte din Hotărârea pilot a Curții Europene, unde avem obligații izvorâte din legile naționale, din Memorandumul pe care l-am prezentat la CEDO și nu în ultimul rând obligații din faptul că cei care temporar sunt în penitenciar sunt totuși români, cetățeni, beneficiari de drepturi, sigur, cu restricțiile de rigoare”, a mai spus Toader.

Al doilea proiect este legat de îmbunătățirea condițiilor de detenție, căruia îi este alocată o sumă de șase ori mai mică, 5 milioane de euro.

„Prin implementarea principiului normalității în executarea pedepselor, cu un buget iarăși generos, de 5 milioane de euro”, a declarat ministrul Justiției.

Un alt proiect este reintegrarea socială a minorilor prin învățare și dezvoltare personală, cu un buget de 1,4 milioane de euro, iar pentru consolidarea instituțiilor responsabile cu formarea profesională a magistraților și a grefierilor vor fi alocați 4,1 milioane de euro.

Printre ultimele proiecte se află Combaterea criminalității și corupției (4,2 milioane de euro), asistența judiciară gratuită (2 milioane de euro), sprijin pemtru implementarea Convenției de la Istambul în România (2,5 milioane de euro).

„Cele două acțiuni evenimente din cadrul Președinției rotative din cadrul Consiliului Uniunii, adică din jumătatea anului următor: Provocări actuale din sistemele penitenciare din Europe - prevenirea fenomenului radicalizării în penitenciare și supraaglomerarea în penitenciare, la început de aprilie, la Sinaia, și al doilea eveniment, Perspective ale Convenției de la Istambul - un nou orizont, schimbarea paradigmei pentru toți factorii de decizie - un eveniment care va fi la început de lună iunie 2019 în București”, a conchis Tudorel Toader.

Tudorel Toader a participat, vineri, la Conferința de lansare a Programului Justiție, program implementat de Ministerul Justiției din România în cadrul mecanismului financiar norvegian.Exercițiul financiar se desfășoară pe perioada 2014-2012.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.