Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turbulențe pe piața imobiliară globală

Linkdin
oferte imobiliare

Turbulențe pe piața imobiliară globală

Piețele imobiliare din toate economiile dezvoltate și în curs de dezvoltare traversează o perioadă agitată. În majoritatea economiilor emergente, problema „creșterii excesive a prețurilor” observată în timpul și după perioada COVID-19 pare că își va lăsa locul în perioada următoare corecțiilor dure de preț.

În principalele economii dezvoltate și în curs de dezvoltare ale lumii, problema „incertitudinii economice și politice” se află în prim-planul aspectelor care ridică o problemă semnificativă pentru piața imobiliară. Principalul nucleu al incertitudinii economice îl reprezintă cursul inflației globale și tendința băncilor centrale de a crește ratele dobânzilor în cadrul politicii monetare în detrimentul controlării inflației, relatează Sabah citat de Rador.

Creșterea dobânzilor majorează în mod natural costurile creditelor pentru locuințe sau imobiliare. Cererea slabă de proprietăți imobiliare din economiile SUA și China provoacă o scădere a prețurilor bunurilor imobiliarelor - care anterior înregistraseră o creștere importantă - și pierderi serioase pentru companiile din sector.

Principalul nucleu al incertitudinii politice, un alt subiect critic pentru industria imobiliară globală, este „riscul geopolitic”. În primul rând, războiul Rusia-Ucraina, tensiunile politice din multe părți ale lumii, tulburările sociale și conflictele afectează deciziile investitorilor imobiliari. Cel de al doilea efect negativ al riscului geopolitic pentru sectorul imobiliar este creșterea prețurilor pe piețele globale de mărfuri și metale prețioase. Investitorii globali, care doresc să păstreze sectorul imobiliar ca domeniu alternativ în portofoliul lor de investiții, nu pot decât să reducă ponderea proprietăților imobiliare în portofoliile lor, ținând cont de creșterile prețurilor globale ale mărfurilor și aurului cauzate de incertitudinile economice și politice. Prin urmare, piața globală de locuințe este relativ limitată; însă construcțiile comerciale, care reprezintă o atracție importantă pentru investitorii de portofoliu, se confruntă cu o ofertă excesivă și o scădere a prețurilor în această perioadă.

În ceea ce privește industria imobiliară și cererea la nivel global, „încrederea consumatorilor” este primul subiect căruia companiile imobiliare și investitorii ar trebui să îi acorde atenție pe termen scurt și mediu.

În timp ce incertitudinile economice și politice globale pe care le-am enumerat mai sus subminează încrederea consumatorilor, ele încetinesc serios și tendința de cumpărare de locuințe, în special odată cu creșterea ratelor dobânzilor la credite. Într-un număr restrâns de țări precum Turcia, problema „lăcomiei de profit” (greedflation), care manifestă o tendință din ce în ce mai accentuată, a determinat proprietarii de imobiliare să ridice „pretenții înfricoșătoare” cu privire la prețurile de vânzare și de închiriere, ceea ce este incompatibil cu realitățile economice ale țării. Din acest motiv, va exista în mod natural o corecție în scădere accentuată a prețurilor de vânzare și de închiriere.

Un alt aspect important care va afecta tendințele din sectorul locuințelor pe termen scurt și mediu este legat de condițiile hibride de muncă, care au devenit o tendință importantă în lume odată cu COVID-19. Multe companii și organizații preferă această metodă pentru a reduce costurile la locul de muncă. Acest lucru reprezintă o amenințare majoră pentru industria imobiliară din marile orașe.

Pentru populația activă, „a lucra de acasă” nu necesită neapărat să te afli într-un oraș mare, iar inflația globală a făcut ca chiria, hrana și costurile de trai să fie atât de scumpe în cele 50 de orașe de top din lume, încât locurile de muncă fug din aceste orașe. Din acest motiv, companiilor cu sedii în marile orașe le este tot mai greu să găsească personal. „Tensiunea deficitului de forță de muncă” din marile orașe va aduce, de asemenea, o nouă reașezare în industria imobiliară globală pe termen scurt și mediu. Pe termen lung, consumul redus de energie, „carbon net zero” și zero deșeuri, izolația de înaltă calitate pentru eficiența energetică vor fi la fel de indispensabile ca rezistența la cutremur în proiectele imobiliare. Din acest motiv, companiile producătoare și dezvoltatorii imobiliari vor trebui cu siguranță să mențină „economia circulară” pe radar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.