Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcan: Nu există nimic care să îl împiedice pe ministrul Finanțelor să introducă în OUG codul CAEN pe care OMV îl are certificatul de înregistrare fiscală

Valeriu Turcan

Analistul politic Valeriu Turcan l-a acuzat pe ministrul PSD al Fianțelor de faptul că a ”selectat cu penseta” codurile CAEN care apar în OUG de supraimpozitare a veniturilor OMV.

În emisiunea difuzată de Radio Europa FM, Piața Victoriei, cu Mădălina Dobrovolschi, analistul politic Valeriu Turcan a explicat că tema supraimpozitării veniturilor OMV este una sensibilă pentru PSD, din perspectivă electorală, acuzând partidul de un dublu discurs. PSD este partidul care a privatizat Petrom-ul și lumea nu a uitat.

”Ministerul Finanțelor a stabilit niște coduri CAEN pentru. Companii care plătesc taxa de solidaritate. Aceste coduri CAEN au fost selectate cu penseta de către ministrul PSD al Finanțelor Publice. Nu exista nimic care să îl fi împiedicat pe ministrul finanțelor să treacă acolo codul CAEN pe care, în certificatul de înregistrare, OMV-ul îl are astăzi în România”, a subliniat Valeriu Turcan.

”Desigur că este o temă sensibilă pentru PSD, pentru că în mentalul colectiv oamenii nu au uitat cine a privatizat Petromul în această țară, a fost guvernarea PSD. Atunci, operează cu un soi de dublu discurs: noi suntem băieții buni, noi ne dorim desigur supraimpozitarea OMV-ului pentru că este o companie care iată este tot mai criticată în spațiul public, pe de altă parte ministrul PSD al Finanțelor nu face acest lucru”, a remarcat analistul politic.

Valeriu Turcan a făcut încă o legătură între PSD și compania austriacă OMV, prin numărul de ”vârfuri” din zona PSD-ului partidului care au lucrat în Petrom.

Scoaterea OMV-ului de pe lista companiilor care trebuie să plătească taxa de solidaritate: cu intenție sau prostie?

”Cu alte cuvinte, cu intenție a fost selectată acea listă de coduri CAEN, în așa fel încât unele companii să nu fie pe lista celor care ar trebui să plătească taxa de solidaritate, sau a fost prostie?”, a întrebat realizatoarea Mădălina Dobrovolschi.

”Plec de la premisa că un act semnat de ministrul finanțelor făcut cu aceste coduri este un act conștient, deci există intenție”, răspunde Valeriu Turcan.

Context

OUG-ul pentru impunerea unei contribuții de solidaritate a fost adoptat la finalul anului trecut, dar a intrat în atenția publică atunci când compania OMV a anunțat că, în conformitate cu forma actului normativ, redactat de ministerul Finanțelor, nu va plăti această taxă, estimată de analiștii economici la aproximativ 1 miliard de euro. În aceeași declarație, reprezentanții companiei austriece au subliniat că vor plăti contribuția, dar în Austria.

OUG-ul transpune în legislație un regulament european (CE nr. 1.893/2006) recent modificat prin votul tuturor statelor membre. Conform unor analize, România pare să fie singura țară în care contribuția de solidaritate nu va fi plătită de OMV, cel mai mare operator economic cu domeniu principal de activitate în extracția, rafinarea și comercializarea hidrocarburilor. PSD nu și-a asumat responsabilitatea pentru eroarea care face practic imposibilă impunerea unei contribuții de solidaritate pe OMV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.