Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia a început lucrările de foraj la o nouă locaţie din Marea Neagră

News Maker
Turcia Cipru foraje

Nava Fatih sub pavilion turcesc a început lucrările de foraj la o nouă locaţie din Marea Neagră, a anunţat joi ministrul turc al Energiei, Fatih Dönmez, informează cotidianul Sabah.

Nava a ajuns luni la gaura de sondă Türkali-1 din câmpul de gaze Sakarya, după ce a finalizat lucrările de mentenanţă la un port din oraşul de coastă Filyos, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mesaj DISPERAT din partea unui director Crucea Roșie pentru cei care nu respectă regulile: 'Mureai fără nuntă, fără botez cu sute de persoane?'

"Am început forajele la aura de sondă Türkali-1 după finalizarea lucrărilor pregătitoare. Forajele se vor întinde pe o perioadă de 75 de zile", a spus Fatih Dönmez într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter.

În luna august, aceeaşi navă Fatih a descoperit un câmp în Marea Neagră care ar conţine 405 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Locul unde au fost descoperite gazele naturale este perimetrul Tuna-1, amplasat la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.

Citește și: Klaus Iohannis este contrazis de istorie: PNL a condus ministerul Sănătății mai mult decât PSD

Turcia intenţionează să înceapă să utilizeze aceste resurse încă din 2023. O sursă din apropierea acestui dosar a spus că autorităţile turce mizează pe livrări anuale de 15 miliarde metri cubi începând din 2025.

Autorităţile de la Ankara intenţionează să trimită o a doua navă de foraj, denumită Kanuni, pentru operaţiuni în Marea Neagră.

În ultimii ani, Turcia a cumpărat trei nave de foraj maritim şi a extins în mod semnificativ operaţiunile de explorare energetică în Marea Neagră şi în apele disputate din estul Mediteranei. Autorităţile de la Ankara sunt interesate să găsească rezerve energetice semnificative care să permită Turciei să îşi reducă importurile din Iran, Irak şi Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.