Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia alunecă pe spirala instabilității economice. Lira a atins un nou minim istoric în raport cu dolarul

Twitter
erdogan

Turcia nu a înăsprit suficient politica sa monetară pentru sprijinirea lirei, care vineri s-a depreciat la un nou nivel record, iar rezervele valutare ale ţării şi finanţarea externă rămân elemente potenţial negative, a declarat, pentru Reuters, Douglas Winslow, analist al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.

Cele trei mari agenţii de evaluare financiară atribuie Turciei un rating "junk" (nerecomandat pentru investiţii). În august, Fitch a înrăutăţit perspectiva ratingului Turciei de la stabilă la negativă, în urma reducerii rezervelor valutare şi a credibilităţii slabe a politicii monetare.

Banca Centrală a Turciei are "o independenţă limitată" faţă de presiunile politice pentru rate mai scăzute ale dobânzii "şi un istoric care arată că răspunde lent la evenimente", ceea ce sporeşte riscul instabilităţii pieţei şi a dezechilibrelor externe", a apreciat Winslow.

Noile presiuni cu care se confruntă lira turcească, inflaţia de aproximativ 12% şi rezervele valutare reduse "vor spori semnificativ şansele" unei majorări a ratei dobânzii până la finalul anului, apreciază Douglas Winslow, principalul analist al agenţiei pentru Turcia.

Vineri dimineaţa, moneda Turciei s-a depreciat cu 1,7% şi se tranzacţiona la 8,56 lire/USD, un nou nivel scăzut record, chiar dacă dolarul american a coborât joi la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani în raport cu yuanul chinez şi s-a depreciat şi în raport cu alte monede asiatice, pe măsură ce candidatul democrat la alegerile prezidenţiale americane, Joe Biden, şi-a majorat avantajul faţă de rivalul său, preşedintele Donald Trump.

Legăturile bilaterale ale Turciei ar putea fi afectate dacă democratul Joe Biden continuă să câştige teren şi să devină preşedintele SUA, ceea ce ar pori presiunile asupra lirei turceşti. În ultimele două săptămâni moneda Turciei s-a depreciat cu aproape 10% iar de la începutul anului cu aproximativ 30%.

În septembrie, Banca Centrală a Turciei a majorat rata dobânzii la 10,25% şi a informat că ar putea înăspri şi mai mult politica sa monetară, pentru a încerca să oprească deprecierea lirei şi avansul inflaţiei.

Rezervele valutare nete ale Băncii Centrale a Turciei au scăzut luna trecută la 16,8 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din 2004, de la 41,1 miliarde de dolari la finalul lui 2019. Pe fondul temerilor privind evoluţia lirei, turcii şi-a majorat deţinerile de valută şi aur la un nivel record, de 221 miliarde de dolari, luna trecută.

Tensiunile dintre Turcia, Uniunea Europeană şi SUA au exacerbat temerile privind modul în care Recep Tayyip Erdogan gestionează economia. În ultimii ani, preşedintele turc a obţinut un control fără precedent asupra instituţiilor ţării, inclusiv asupra Băncii Centrale a Turciei (CBRT).

Fitch prognozează că economia Turciei se va contracta cu 3,9% în 2020, dar va reveni la o creştere de 5,4% în 2021, sprijinită de revenirea investiţiilor şi turismului precum şi de stimularea exporturilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.