Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia amenință Uniunea Europeană: Recep Tayyip Erdogan dă cu pumnul în masă

merkel erdogan

Preşedintele islamo-conservator al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că nu se pune problema să fie modificată legea antiteroristă turcă, după cum a cerut Uniunea Europeană (UE) în schimbul ridicării vizelor pentru cetăţenii turci, informează AFP.

'Uniunea Europeană ne cere să modificăm legea antiteroristă. Însă, în acest caz noi vom spune: 'noi vom merge pe drumul nostru şi voi pe al vostru'', a declarat Erdogan, în timpul unui discurs public susţinut la Istanbul.

Citește și: O elevă a pozat goală la școală: Cum și-a motivat gestul / FOTO

Turcia a îndeplinit cea mai mare parte din criteriile cerute de UE pentru anularea vizelor pentru cetăţenii turci care efectuează vizite de scurtă durată în spaţiul Schengen, însă cele 28 de state membre cer ca parlamentul turc să-şi redefinească legea antiteroristă în conformitate cu normele democratice europene.

Ankara afirmă că discuţiile sunt în derulare, până în iunie, pe marginea celor cinci condiţii restante dintre cele 72 de cereri evocate de UE.

Citește și: INEDIT Un barbat a cerut in justitie un ordin de restrictie impotriva lui Dumnezeu. Motivul este HALUCINANT

Turcia a declarat anularea vizelor pentru cetăţenii săi o condiţie indispensabilă pentru a continua să pună în aplicare acordul controversat cu privire la migranţi.

În cadrul aceluiaşi discurs, Erdogan a declarat că reforma constituţională, care i-ar conferi puteri extinse preşedintelui, trebuie să fie supusă rapid la vot în cadrul unui referendum.

Citește și: Cum afli dacă are sau nu silicoane: Demonstrația inedită a unei femei / VIDEO

'O nouă constituţie şi un sistem prezidenţial sunt o necesitate urgentă', a declarat el, la o zi după retragerea premierului său, Ahmet Davutoglu, de la conducerea Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator) şi, implicit, a guvernului, o decizie care ar urma să consolideze puterea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan, care conduce Turcia din 2002, iniţial ca şef al executivului, apoi ca preşedinte ales pentru prima dată prin sufragiu universal în 2014, subliniază în mod regulat 'necesitatea' ca Turcia să treacă de la un sistem parlamentar la unul prezidenţial.

Citește și: LISTA cu spitalele cu probleme la dezinfectanți: 9 mari spitale sunt din București, 50 în total

Pentru a face aceasta, este necesară o modificare la Constituţie, însă proiectul este susţinut în parlament doar de partidul său, AKP, în timp ce opoziţia îi este extrem de ostilă, scrie agerpres.ro.

Erdogan a câştigat toate alegerile de după 2002 şi, potrivit sondajelor, va câştiga şi referendumul dacă acesta va fi organizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.