Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia | Coaliţia de guvernământ a preşedintelui Erdogan își freacă mâinile de bucurie: principalul partid de opoziţie a pierdut un aliat important

balkaninsight.com

Principalul partid de opoziţie din Turcia, CHP, a pierdut luni un aliat crucial în încercarea de a forma un front unit împotriva coaliţiei de guvernământ a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile municipale programate pentru martie anul viitor, unde miza este mare, transmite AFP, citat de Agerpres.

Opoziţia seculară şi-a unit forţele în timpul alegerilor istorice din 2019, în care AKP, partidul islamico-conservator de guvernământ, a pierdut primăriile din Istanbul şi Ankara pentru prima dată de la venirea la putere a lui Erdogan.

Eforturile de a face acelaşi lucru în timpul alegerilor prezidenţiale din mai au eşuat şi s-au soldat cu lupte interne aprige.

Principalul partid de opoziţie, CHP, l-a înlăturat pe Kemal Kilicdaroglu din funcţia de lider şi l-a ales în locul lui pe Ozgur Ozel, un politician relativ neexperimentat.

Partidul de dreapta Iyi s-a retras din alianţă şi a dat vina pe CHP pentru performanţa slabă a opoziţiei în alegerile parlamentare din mai.

Principalul partid pro-kurd şi-a schimbat numele şi a anunţat planuri de a-şi prezenta propriii candidaţi în martie, ceea ce ar putea favoriza aliaţii lui Erdogan din oraşe mixte din punct de vedere etnic, precum Istanbulul.

În ultimele săptămâni, Ozgur Ozel (CHP) a încercat să mobilizeze partidul Iyi pentru cauza sa. Dar acesta din urmă a anunţat, la finalul şedinţei de consiliu de luni, că îşi va prezenta proprii candidaţi la scrutinul din martie.

Preşedintele Erdogan a făcut din recucerirea Istanbulului, oraşul său natal pe care l-a condus ca primar în anii 1990, principala sa misiune după ce a fost reales pentru un ultim mandat de cinci ani.

Capitala economică a Turciei este acum condusă de popularul şi ambiţiosul Ekrem Imamoglu (52 de ani) de la CHP.

Imamoglu nu a candidat la alegerile prezidenţiale din mai deoarece a fost condamnat pentru o acuzaţie controversată de defăimare pe care susţinătorii săi o consideră o vendetă politică a preşedintelui Erdogan după înfrângerea sa din 2019. Primarul Istanbulului ar putea fi obligat să demisioneze şi să părăsească viaţa politică timp de câţiva ani în cazul în care condamnarea sa va fi confirmată în apel.

Ekrem Imamoglu a câştigat în 2019 datorită sprijinului partidului Iyi şi, indirect, al partidului pro-kurd, care hotărâse la acea vreme să nu prezinte candidaţi pentru a evita împărţirea votului opoziţiei. Însă alegătorii kurzi nu au iertat decizia CHP de a se întoarce împotriva lor între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din mai.

Partidul pro-kurd HEDEP (noul nume al HDP) urmează să decidă în următoarele săptămâni cu privire la participarea sa la alegerile municipale din martie. Purtătoarea de cuvânt a HEDEP, Aysegul Dogan, a clarificat luni că partidul ei a început deja să îşi selecteze candidaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.