Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia confirmă existența unei 'afaceri' de spionaj cu Franţa

imagevars.gulfnews.com
turcia-covid

Turcia a confirmat prin vocea ambasadorului său în Franţa existenţa unei ”afaceri” de spionaj între cele două ţări, la câteva zile după ce un ziar proguvernamental turc a dezvăluit informaţii, în toiul unei grave crize diplomatice, relatează AFP.

Cotidianul Sabah dezvăluia la 22 iunie că un fost angajat al serviciului de securitate de la Consulatul Franţei la Istanbul, Metin Ozdemir, s-a dus la poliţie şi a declarat că a colectat informaţii în contul serviciilor franceze de informaţii externe (DGSE), potrivit news.ro.

Citește și: Economistul Mircea Coșea, despre planul de relansare economică al PNL: E ca o carte de telefon

Patru cetăţeni suspectaţi de spionaj în mediul asociativ şi religios în contul Franţei au fost arestaţi, dezvăluia ziarul.

Ambasadorul Turciei în Franţa Ismail Hakki Musa a răspuns unei întrebări cu privire la acest subiect, în cadrul unor audieri în Comisia Afacerilor externe şi Apărării din cadrul Senatului francez - devenind astfel primul oficial turc care a vorbit oficial despre acest dosar.

”Această afacere este tratată îndeaproape de către DGSE şi MIT turc. (Sunt) doi ani de când această afacere face obiectul unor discuţii între cele două servicii”, a dezvăluit el.

”Faptul că asta a găsit un ecou în presă acum câteva zile (...) nu are nicio legătură cu actualitatea”, a susţinut el, în contextul unei amplificări a tensiunilor între Paris şi Ankara.

Citește și: Guvernul a modificat regulile din starea de alertă! Ce măsuri se vor lua

Parisul nu a reacţionat niciodată în mod public cu privire la acest dosar.

Ministerul francez de externe a refuzat pur şi simplu ”să comenteze zvonuri de presă”.

Potrivit Sabah, Metin Ozdemir a declarat că le-a transmis francezilor informaţii despre 120 de persoane, inclusiv imami, în schimbul unei remuneraţii lunare şi promisiunii de a intra în Legiunea Străină, un corp de elită al armatei franceze alcătuit din militari străini.

Tot potrivit ziarului, Metin Ozdemir, care se dădea drept membru al serviciilor turce care anchetează cu privire la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a recrutat trei bărbaţi - un angajat al întreprinderii de gestionarea apei de la Istanbul, o persoană care muncea în telecomunicaţii şi proprietarul unui hotel din oraş.

”Celula de spionaj”, scria Sabah, era însărcinată să adune informaţii despre ”asociaţii conservatoare”, confrerii religioase şi Autoritatea însărcinată cu Afaceri Religioase (Diyanet), un organism public de reglementare a cultelor.

Potrivit ziarului, cei patru bărbaţi au strâns informaţii despre Asociaţia Femeilor şi Democraţiei (KADEM), coprezidată de către fiica mai mică a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Sabah scria că Metin Ozdemir s-a predat autorităţilor turce în urma unui dezacord cu agenţi francezi.

Cei patru bărbaţi urmează să fie judecaţi de spionaj, potrivit acestui organ de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.