Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia: Șeful serviciilor turce de informații a demisionat

Şeful serviciilor turce de informaţii (MIT), Hakan Fidan, a demisionat din funcţie pentru a candida în luna iunie la alegerile legislative sub culorile partidului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a informat sâmbătă agenţia de presă guvernamentală Anadolu, citată de AFP. 

Premierul Ahmet Davutoglu a acceptat demisia pe care Fidan i-a prezentat-o vineri seara, a precizat agenţia turcă. 

În virtutea legislaţiei turceşti, funcţionarii au termen până în 10 februarie pentru a demisiona din funcţie dacă doresc să candideze pentru un mandat de deputat la scrutinul din 7 iunie. 

Mai multe titluri din presa turcă au afirmat în ultimele zile că Fidan, un apropiat al şefului statului, ar putea deveni ministru al afacerilor externe în guvernul islamo-conservator care se află la putere în Turcia din 2002. 

Născut în 1968, Hakan Fidan era şeful Agenţiei Naţionale de Informaţii (MIT) din 2010. Foarte apropiat lui Erdogan, el era responsabil în special de convorbirile de pace cu şeful rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatiştii kurzi) şi asociat îndeaproape politicii Ankarei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad în Siria. 

După alegerea lui Erdogan la preşedinţie în luna august 2014, numele lui Fidan a circulat insistent pentru a-i succeda la conducerea guvernului. 

"El s-ar fi impus ca fiind cel mai bun, indiferent pe ce post", a declarat recent despre el presei premierul Davutoglu, înainte de a-i anunţa demisia. 

Vicepremierul Bulent Arinc s-a declarat în schimb decepţionat de demisia sa. "Eu consider că pentru cineva care îndeplineşte o muncă de 'Superman' a intra în parlament pentru a deveni deputat este o stângăcie", a declarat Arinc pentru canalul de televiziune CNN-Turk. 

Un vicepreşedinte al principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), a pronosticat că Fidan va deveni şef al guvernului după viitoarele alegeri legislative. "Numele şefului MIT este mai cunoscut decât cele ale miniştrilor şi chiar decât al primului ministru", a constatat Veli Agbaba, citat de cotidianul Hurriyet. "Turcia era un stat poliţienesc, ea va deveni un stat al spionilor", a spus el. 

Potrivit cotidianului Radikal, Hakan Fidan va exercita de acum până la alegeri atribuţiile de consilier al primului ministru. 

Numeroşi membri marcanţi ai Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) nu vor putea să se prezinte din nou la alegerile legislative din iunie, întrucât o regulă internă a mişcării lor le interzice să candideze pentru mai mult de trei mandate succesive. 

Printre candidaţii care vor concura pentru un mandat la alegerile legislative figurează, în afară de Fidan, actualul preşedinte al companiei Turkish Airlines (THY), Hamdi Topcu, şi una dintre fiicele lui Erdogan, Sumeyye. 

AKP dispune de majoritatea absolută în parlamentul turc, notează AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.