Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ankara cere NATO să pună Grecia cu botul pe labe: 'A devenit arogantă și impertinentă'

The Economist
disputa Turcia Grecia mediterana

Ministerul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, a cerut sâmbătă NATO să pună capăt "impertinenţei" Greciei, pe care o acuză de "provocarea şi escaladarea tensiunilor" în Mările Egee şi Mediterană, a transmis EFE, scrie Agerpres.

"Această atitudine ostilă demonstrează în mod clar că Grecia a devenit atât de arogantă încât dispreţuieşte principiile şi valorile fundamentale ale NATO. Este timpul ca NATO să spună 'destul' acestei impertinenţe", a declarat oficialul turc.

El a dat asigurări că ţara sa vrea ca Mările Mediterană şi Egee să fie mări de "prietenie" şi că respectă graniţele şi integritatea teritorială a tuturor vecinilor săi şi a acuzat Grecia - unul dintre partenerii săi din NATO, dar cu care are conflicte istorice - că menţine o "atitudine ilegală" în acest sens.

De luni de zile Turcia acuză Grecia că desfăşoară acţiuni provocatoare în zonă, inclusiv desfăşurarea de armament pe insulele din apropierea coastei turce despre care consideră că ar trebui demilitarizate în temeiul acordurilor legale.

Avioane de luptă turce şi elene se urmăresc frecvent şi se hărţuiesc reciproc în spaţiul aerian disputat din Marea Egee.

Akar s-a referit la victoria din 1922 împotriva Greciei în războiul de independenţă turc şi a cerut ca "politicienii şi militarii eleni să renunţe imediat la atitudinile lor intransigente şi provocatoare în scopuri politice interne".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.