Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia îi va urmări prin smartphone pe bolnavii COVID-19

populatie

Autorităţile turce vor monitoriza printr-o aplicaţie pentru smartphone deplasările celor depistaţi ca purtători ai coronavirusului, a anunţat joi preşedinţia de la Ankara. Vor fi urmăriţi şi cei apropiaţi de pacienţii contaminaţi, precizează AFP. După instalarea aplicaţiei, dacă un bolnav sau o persoană care a intrat în contact cu un purtător de coronavirus iese din locuinţă, va primi mai întâi un SMS, apoi un apel telefonic automat prin care i se va cere să intre înapoi în casă. Dacă instrucţiunile nu sunt respectate sau sunt încălcate din nou, va fi anunţată poliţia şi se vor putea aplica sancţiuni, de exemplu amenzi contravenţionale.

Vezi si: Marcel Vela aruncă în aer dosarul penal de la Aeroportul Cluj-Napoca: scandalul ar putea să bubuie inclusiv în curtea Guvernului! .

Preşedinţia Turciei a prezentat un material video care explică funcţionarea aplicaţiei. Măsurile urmează să fie implementate săptămâna aceasta.

AFP consemnează că şi în alte ţări europene este luată în considerare posibilitatea folosirii telefoanelor inteligente pentru combaterea coronavirusului fără a încălca dreptul la viaţa privată.

Ankara a dat asigurări că urmărirea prin telefon va respecta legislaţia referitoare la datele personale, iar toate informaţiile colectate vor fi distruse când se va încheia epidemia. "Proiecte similare dezvoltate în alte ţări au permis obţinerea unor rezultate excelente în lupta cu COVID-19", a susţinut preşedinţia.

În Turcia se înregistraseră, potrivit ultimului bilanţ oficial, publicat miercuri, peste 38.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 812 decese ale unor pacienţi contaminaţi.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a luat măsuri de limitare a propagării epidemiei, cum ar fi închiderea şcolilor, barurilor şi a spaţiilor culturale, suspendarea unor curse aeriene şi restricţiile de circulaţie.

Deşi unii opozanţi şi medici au cerut izolarea generală la domiciliu, şeful statului s-a opus, pentru a nu bloca economia, reaminteşte AFP. În prezent, în Turcia, doar cei în vârstă de până la 20 de ani sau peste 65 de ani şi pacienţii cu boli cronice sunt obligaţi să stea în casă; aceştia nu au însă dreptul să iasă nici măcar la cumpărături.

Vezi si: Economistul-șef BNR, Valentin Lazea: României nu îi este permis ceea ce le este permis statelor dezvoltate .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.